Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu ska kvinnor kvoteras in i idrotten

Publicerat fredag 16 juni 2017 kl 06.00
Idrottskonsulenten: Fler kvinnliga förebilder behövs
(1:16 min)
Charlotte Karlsson från SISU Idrottsutbildarna arbetar med att stötta kvinnliga ledare inom idrotten i Kristianstad.
Charlotte Karlsson från SISU Idrottsutbildarna arbetar med att stötta kvinnliga ledare inom idrotten i Kristianstad. Foto: Malin Rimfors/Sverigesradio

På riksnivå kommer kvinnor att kvoteras in i styrelser inom idrottsvärlden från 2021. I Kristianstad har man snart arbetat ett år med att hitta och stötta kvinnorna som kan bli ledare inom idrottsvärlden.

För att få en mer jämställd fördelning av män och kvinnor i idrottsvärlden beslutade Riksidrottsförbundet vid årsmötet i maj att börja kvotera in kvinnor från 2021. Ingen styrelse i ett specialidrottsförbund ska ha färre än 40 procent kvinnor. Något bara hälften av förbunden klarar idag.

I Kristianstad såg man i höstas den ojämställda fördelningen av män och kvinnor på ledarfronten inom idrotten och drog i gång en satsning.

- Vi ser dels att vi behöver fler kvinnor i ledarroller inom idrotten och dels att det säger Charlotte Karlsson, idrottskonsulent på Skåneidrotten.

Satsningen har hittills inneburit en rad föreläsningar och träffar och nu finns ett nätverk med 45 kvinnliga ledare. Nu breddas också nätverket utanför Kristianstad kommun till nordöstra och östra Skåne. Det inleds men träff i Ystad i augusti där bland annat Therese Sjögran, sportchef i FC Rosengård medverkar.

Men egentligen tror inte Charlotte Karlsson att idrottsvärlden är sämre än övriga samhället på att fånga upp kvinnliga idrottare.

- Det speglar nog hur det ser ut överlag. Inom vissa idrotter finns en tradition både bland vilka som utövat idrotten och vilka som sedan kunnat bli ledare, men det kommer att se bättre ut om vi jobbar för det.

 

FAKTA: Så många kvinnor i skånska klubbstyrelser

Helsingborgs IF, fotboll:      6 män - 1 kvinna
IFK Kristianstad, handboll: 6 män - 3 kvinnor
Kristianstad DFF, fotboll:     5 män - 4 kvinnor
Kristianstad HK, handboll : 6 män - 2 kvinnor
Engelholm volleyboll:           5 män - 4 kvinnor
Österlens ridklubb:               0 män - 9 kvinnor
Vittsjö GIK, fotboll :              6 män - 1 kvinna
(dock 4 kvinnor i Damfotbollsektionens styrelse)
Ängelholms FF, fotboll:         6 män - 1 kvinna
Rögle BK, ishockey:               8 män - 1 kvinna
Örkelljunga volleyboll:          Ingen uppgift

Uppgifterna är hämtade från föreningens hemsidor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".