Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin som ger er den kompletta tidningslösa söndagsmorgonen.

Söndag 16 oktober

Publicerat fredag 14 oktober 2005 kl 16.18
Olle Hägg

Programledare: Olle Hägg

Irakiskt val...igen

Irakierna folkomröstar om den nya konstitutionen på lördag. Valdeltagandet kommer troligen vara högt bland shiiter och kurder, men hur kommer sunniterna reagera? Blir folkomröstningen ett steg i rätt riktning eller kommer den leda till fortsatt våld?

Liberias väg ut

Även i det lilla västafrikanska landet Liberia har det hållits val. Mycket tyder på att en fotbollshjälte blir ny president efter år av inbördeskrig och politisk oro. Vår afrikakorrespondent ger sin bild av ett land i förändring.

FN och miraklet

Författaren och filmaren Lasse Berg har lång erfarenhet av Afrika och han tycker att utvecklingen i Liberia är ett mirakel. Ett mirakel att FN äntligen lyckats med sin föresats: att skapa fred.

Naturkatastrofer och miljöflyktingar

Vi har under veckan fått bevittna ytterligare en naturkatastrof - jordbävningen i Pakistan. Men flera forskare menar att det kommer mera. Miljökatastroferna kommer bli fler och världen måste börja vänja sig ett nytt fenomen: miljöflyktingar.

Att leva under hotet

Hur påveras samhället av att leva under ett sändigt hot om jordbävning? Vi har talat med Tokyo, Istanbul och Los Angeles - tre storstäder som när som helst kan drabbas av den stora katastrofen.

Hatböcker på amerikanska

Den ideologiska delningen av USA visar sitt tydligaste och kanske fulaste tryne i bokflödet. Med titlar som ”Liberalism är en mentalsjukdom” och ”100 personer som förstör Amerika” far invektiven och personangreppen omkring i den politiska världen.

Krönikör Ulf Wickbom

Panelen med Hanne Kjöller, Dagens Nyheter, Helle Klein, Aftonbladet och Torsten Carlsson, Länstidningen i Södertälje, debatterar veckans politiska händelser.

Kampen om mitten

De politiska partierna kämpar hårt om de svenska mittenväljarna. Särskilt tydligt är det mellan moderaterna och socialdemokraterna där politiken inom vissa områden är närmast identisk. Varför blev det så och vad ska småpartierna göra för att synas i skuggan av de två stora?

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Skolan och rättvisan

Svensk skolpolitik och länge varit synonymt med socialdemokratisk rättvisepolitik. I en orättvis värld ska skolan vara en rättvis frizon. Men tiden visar att det blir allt svårare upprätthålla detta mål. Vi har samtalat med etnologen Jonas Frykman, författare till boken Den ljusnande framtid”.

Förändrad tysklandsbild

Parlamentarisk kris, ekonomisk härdsmälta och kvinnlig, östtysk förbundskansler. Vår bild av Tyskland håller på att förändras. Men frågan är hur den såg ut förut? Petra Amigo, en gång östtysk medborgare ger sin syn på vår syn av den store grannen i söder.

Minimalt mode

Hör i godmorgon, världen om den senaste modetrenden: nyminimalism. Svängningarna kommer och går - men kan man fortfarande säga att modet speglar vårt samhälle?

Krönikör Ludvig Rasmusson

Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".