Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin som ger er den kompletta tidningslösa söndagsmorgonen.

Söndag 6 november

Publicerat fredag 4 november 2005 kl 15.20
Mari Forssblad

Programledare: Mari Forssblad

Allting börjar i Paris

Kravallerna i invandrartäta områden utanför Paris sprider sig och börjar bli ett allvarligt problem för den annars så starke inrikesministern Nicolas Sarkozy. Men dagens händelser kan också ses mot bakgrund av ett annat mörkt kapitel i Frankrikes historia: övergrepp och mord på algerier och marockaner på 50- och 60-talen.

Efter kongressen

I en vecka dominerade socialdemokraternas kongress medierapporteringen. Vad blev det av den och vad kan vi vänta oss framöver. Intervju med tidigare partisekreteraren, numera skribenten, Lars Stjernqvist.

Efter siestan

En fråga som väckte känslor på kongressen var frågan om kvoterade föräldramånader. I Spanien ser problemen annorlunda ut för föräldrarna och då särskilt mammorna. Siestan lever kvar, men leder till allt längre och senare arbetsdagar.

Dödens symboler

Så här i allhelgonatid uppmärksammar vi ett fenomen i förändring - dödsannonserna. Det traditionella korset får alltmer ge vika för andra symboler som kanske bättre beskriver en människas liv.

Krönikör Ulf Wickbom

Panelen med PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet, Lena Askling, Aftonbladet och Torsten Carlsson, Länstidningen i Södertälje, debatterar veckans politiska händelser.

En turkisk bästsäljare

En bok om ett framtida turkiskt herravälde över Europa har blivit en stor bästsäljare i Turkiet. ”Det tredje världskriget” beskriver ett Turkiet som klarar sig bäst själv och som står för det godas kamp mot det onda västeuropeiska. Irakkrig och hårda EU-medlemsförhandlingar har skapat identitetskris och sårad stolthet i Turkiet. Författaren Burak Turna har genom sin bok gett ord för en turkisk revansch. Vi träffade honom i Istanbul.

Satirgänget Public Service ger sin version av veckans viktigaste händelser.

Vägval Azerbajdzjan

Islamism, oljepengar och ett gammalt politiskt garde. På söndag är det parlamentsval i det oljerika landet mitt emellan flera maktsfärer. Frågan är om det finns plats för en orange revolution här, i likhet med Georgien och Ukraina? Reportage från Baku.

Där juridiken är religion

President George W Bushs olika utnämningar av kandidater till högsta domstolen får allra största uppmärksamhet. Med all rätt. I USA är domstolarnas makt stor, men det handlar inte bara om juridik utan i högsta grad om politik.

En svensk boktrend

Nu i dagarna kan vi läsa böckerna om tsunamin och Anna Lindhs mördare. Tidigare om Estonia, Knutby och Palmes mördare. De här ”dokumentärböckerna”, med fokus kring tragedier och trauman, tycks bli allt fler och komma allt snabbare. Om en bokbransch i förändring.

Vår bild av paradiset

Nästan samtidigt med minnesceremonierna över tsnunamioffren kommer resebyråernas sommarkataloger. Bilderna av stranden med vajande palmträd är det ultimata paradiset. Om varför vår bild håller i sig trots den stora tragedin den 26 december 2005.

Kåsör Ludvig Rasmusson

Producent Richard Myrenberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".