Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin som ger er den kompletta tidningslösa söndagsmorgonen.

Söndag 30 april

Publicerat fredag 28 april 2006 kl 15.02
Olle Hägg

programledare: Olle Hägg

Mäktig och impopulär. President Bush har nu rekordlåga opinionssiffror i nivå med Nixon innan han avgick. Bush byter nu ut nyckelpersoner i sin omgivning för att försöka ändra dynamiken och hitta en vinnande formel. Men vad har det för betydelse att presidenten är impopulär? Reportage från USA.

Generalernas uppror. Sex pensionerade generaler fronderar nu mot försvarsminister Rumsfeld och kräver hans avgång. De anser att han är ansvarig för avgörande misstag i samband med kriget i Irak. Det är mycket ovanligt i den politiska kulturen i USA att generaler kritiserar ledningen i Pentagon för krigföring.

Den svenska modellen – återkomsten. Den svenska modellen var tidigare förebild för en del andra länder i Europa. Då gällde det utbyggnaden av välfärden, saltsjöbadsandan etc. Nu kommer utländska delegationer, inklusive tyska förbundskanzlern Merkel, för att se den svenska modellen för sparprogram inom den offentliga sektorn.

Borta bra... Utlandssvenskarna var tidigare en grupp som många i Sverige betraktade som skatteflyktingar. Många av dem var också starkt negativa till Sverige och därmed dåliga ambassadörer för vårt land. Numera är bilden mera nyanserad. 400.000 svenskar i förskingringen har olika motiv för sin flytt och håller sig till varandra i sina nya hemländer.

Musikprofilen Veckans musikprofil är den amerikanske sångaren Sam Cooke som porträtteras av Bengt Lindroth.

Panelen består den här veckan av PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet, Nisha Basara, Aftonbladet, och Niklas Ekdahl, Dagens Nyheter.

Dagens jubilar. Kungen fyller 60 år och hyllas på olika sätt av monarkistiskt sinnade medborgare. Hur kommer det sig att tanken på republik haft så svårt att slå rot? Vilka länder har förresten övergett monarkin och blivit republiker och vilka omständigheter har då förelegat?

Public Service med satiren.

Är arbetarlitteraturen en död genre? Nej, hävdar litteraturprofessorn Lars Furuland som just kommit ut med en bok om arbetarförfattare som han hävdar är Sveriges största bidrag till världslitteraturen. Intervju med författaren.

Diktatorernas sista stund. Kungen av Nepal är hårt trängd av upproret i hans land. Troligen kommer han att tvingas bort från tronen. Vår korrespondent Nils Horner har varit med när Saddam och Ceaucesco tvingades bort och är just nu i Katmandu och följer ytterligare en diktators sista strid. Han reflekterar över likheter och olikheter i deras belägenheter.

Förhandlingar med förhinder. WTO-förhandlingarna om handelshinder verkar stranda just idag. Industriländerna skyddar sitt jordbruk och u-länderna skyddar sina sektorer för industriprodukter och finansiella tjänster. Reportage från Brasilien som är värdland för förhandlingarna och har en stor jordbrukssektor.

Pamela Jaskoviak veckans kåsör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".