Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin som ger er den kompletta tidningslösa söndagsmorgonen.

Söndag 27 augusti

Publicerat fredag 25 augusti 2006 kl 15.57
Richard Myrenberg

Programledare Richard Myrenberg

FN i fokus

Under veckan har FNs medlemsländer diskuterat förutsättningar och garantier för en FN-styrka i Libanon. Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén har rest i södra Libanon och sökt efter vilka förväntningar det libanesiska folket har på en FN-närvaro.

...  men vilken status har organisationen?

Samtidigt som vissa bedömare varnar för att kravet på att FN ska ha stora fredsbevarande trupper i såväl Libanon som Darfur kan vara en alltför krävande uppgift för världsorganisationen. Men samtidigt talar andra om att FNs agerande i Libanonkonflikten kan höja trovärdigheten för ett FN med sargat rykte.

Svenska politiker gillar Norden

Sveriges Radios Nordenkorrespondent Bengt Lindroth konstaterar att det inte längre är Sverige som statuerar exempel för de övriga nordiska länderna. Tvärtom, svenska politiker överträffar varandra i att hämta sina bästa idéer från kollegorna i våra nordiska grannländer.

Avgör invandrarna valet?

Samtidigt som jordbrukarna och industriarbetarna blir allt färre, blir de utomeuropeiskt födda allt fler. Därför blir deras röster allt viktigare inför valet. Men det är en grupp som de politiska partierna tidigare har haft svårt att mobilisera.

Musikprofilen av Camilla Lundberg.

Panelen består av Per Wirtén, Arena, Susanna Popova kolumnist på Svenska Dagbladet och Aron Etzler, Flamman. De diskuterar det borgerliga valmanifestet, Vänsterpartiets dalande opinionssiffror och om det behövs ett språktest för blivande poliser.

De första hundra dagarna

Franklin D Roosevelt myntade begreppet i sitt berömda installationstal 1933. Sedan dess har det flitigt återanvänts. Inte minst i den nu pågående valrörelsen. Men frågan är vilken betydelse de första hundra dagarna har vid ett maktskifte.

Public service återkommer efter sommaruppehållet fullspäckat med aktuell politisk satir.

Civila dödsoffer som politiskt maktmedel 

Hur många civila dog egentligen i Irak efter USA:s invasion? Det är en uppgift som är svår att få fram och som är politiskt laddad. Inte sällan bygger uppgifterna på uppskattningar. En amerikansk professor som har tagit som sin uppgift att ta reda på exakt hur många civila som dödades i Irak efter USAs invasion kommer fram till siffran 100 000. Ett resultat som mött blandade reaktioner.

New Orleans ett år efter Katrina

I nästa vecka har det gått ett år sedan orkanen Katrina orsakade stor förödelse i New Orleans. Sveriges radios USA-korrespondent Thomas Nordegren har besökt den olycksdrabbade staden.

Högsäsong för thrillers

Det är inte bara Jan Guillou som har hämtat stoff för sin senaste roman från en högaktuell verklighet. I själva verket erbjuder dramatiken inom världspolitiken efter 11 september 2001 en oanad mängd stoff för thrillerförfattarna. Ulrika Knutson har botaniserat bland höstens thrillerutbud.

Vad ska man läsa för?

När debatten pågår som bäst om ett eventuellt behov av en litterär kanon, frågar vi oss om det verkligen är viktigt att läsa?

Ludvig Rasmusson kåserar.

Producent Katarina Helmerson.
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".