Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Publiknätverk P4 Halland
Publiknätverket

Publikredaktören utreder!

Publicerat torsdag 24 januari 2013 kl 12.20
"Det kommer inte från polisen"
(4:53 min)
1 av 2
Lapp på bil. Foto: Sveriges Radio
Tommy Nyman Hallandspolisen. Foto: Sara Hector / Sveriges Radio
2 av 2
Tommy Nyman Hallandspolisen. Foto: Sara Hector / Sveriges Radio

Flera lyssnare hörde av sig om ett varningsmeddelande som de sett på Facebook och bloggar. Avsändaren sa sig vara polis, men stämmer verkligen det?

Varningen som påstås komma från polisen handlar om en ny sorts bilkapning. Jag ringde Tommy Nyman på hallandspolisen och bad honom medverka i P4 Morgon Halland för att reda ut om denna form av brott existerar.

– Det kommer inte från polisen och vi känner inte till att det här skulle förekomma, åtminstone inte i Halland, säger Tommy Nyman.

I meddelandet stod det såhär:

”VARNING FRÅN POLISEN!!!

Se upp alla! Snälla, håll detta cirkulerande .. Detta gäller alla både kvinnor och män. Om du ser ett papper på bakrutan på din bil - då kan detta vara ett nytt sätt att göra bilkapningar

Du går till din bil på en parkeringsplats, du låser upp bilen och sätter dig i den. Du startar motorn och lägger i backen. När du tittar i backspegeln för att backa ur din parkeringsplats, märker du ett papper fastnat i mitten av bakrutan. Då lägger du i friläget och går ut ur bilen för att ta bort papperet (eller vad det nu är) som hindrar vyn. När du når baksidan av din bil, det är då bilkapare kommer från ingenstans, hoppar in i bilen och tar den. De slår praktiskt ner dig när de åker iväg med bilen.

Och gissa vad, mina damer och herrar? Jag slår vad om att din plånbok är i bilen. Så nu har bilkaparna din bil, din hemadress, dina pengar och dina nycklar. Ditt hem och hela din identitet är nu äventyrat! (lämna aldrig nycklarna eller väskan kvar i bilen) Vi måste akta oss för detta nya system som nu används. Om du ser ett papper sitter fast på bakrutan, så bara kör iväg. Ta bort papperet senare. Och var tacksam att du läst detta meddelande.

Jag hoppas att du kommer att vidarebefordra detta till vänner och familj, särskilt för kvinnor. En väska innehåller alla typer av personlig information och identitetshandlingar, som du verkligen inte vill ska hamna i fel händer. Tänk på att berätta för alla dina vänner."

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".