Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

"Mästare på förnyelse"

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 13.13
Musikern David Bowie dog i cancer den 11 januari 2016. Foto: TT.
1 av 8
Musikern David Bowie dog i cancer den 11 januari 2016. Foto: TT.
Foto: TT
2 av 8
Arkivbild från 2007: David Bowie. Foto: TT
David Bowie Foto Jimmy King
3 av 8
Arkivbild: David Bowie. Foto Jimmy King.
Brittiska musikikonen David Bowie 1973. Foto: AP Photo/TT.
4 av 8
Brittiska musikikonen David Bowie 1973. Foto: AP Photo/TT.
David Bowie. Foto: Stephen Chernin/TT.
5 av 8
David Bowie. Foto: Stephen Chernin/TT.
David Bowie fotograferad av Brian Duffy.
6 av 8
Bryan Duffy är en av fotograferna som kommer att föreläsa under veckan. Foto: Brian Duffy
David Bowie. Foto: Kevin Frayer/TT
7 av 8
David Bowie. Foto: Kevin Frayer/TT
Life on Mars - David Bowie 1971
8 av 8
Life on Mars - David Bowie på sitt skivomslag 1971. Foto: Monika Bohman.

Rockmusikern och kompositören David Bowie är död. "En artist som uppfann sig själv om och om igen", menar Kulturnytts Gunnar Bolin.

Stil i P1 om David Bowie. Pophistoriens största och stilsäkraste allkonstverk

Mia Gerdin porträtterar Bowie 1990. "En briljant, androgyn utomjordning"

Kulturnytt ägnade hela sändningen 13:05 åt David Bowie. Med i studion fanns Kulturnytts Mia Gerdin, Gunnar Bolin och musikern och musikläggaren på Sveriges Radio Robert Jonsson.

– I min recension av nya skivan hoppades jag på ett kliv vidare musikaliskt och inte kunde jag ana att det klivet skulle bli så oåterkalleligt som det blivit, säger Mia Gerdin. Jag är i chock och det känns konstigt att vi pratar om honom i imperfekt.

– Jag känner mig fortfarande i chocktillstånd. Innebörden av skivan får en ny mening nu, säger Robert Jonsson. 

– Jag trodde inte på det först, säger Gunnar Bolin. Men tyvärr var det ju sant. 

I ett uttalande från familjen står att Bowie somnade in fridfullt "omgiven av sin familj efter en heroisk, arton månader lång kamp, mot cancer". 

Tony Visconti, som har arbetat med Bowie sedan 60-talet, skriver på Facebook att nya skivan "Blackstar" var Bowies avsked.

"Han gjorde Blackstar till oss, en avskedsgåva. Jag har i ett års tid vetat att det var så. Trots det var jag inte beredd."

En av många som omedelbart gav uttryck för sin sorg var Storbritanniens premiärminister David Cameron. På Twitter skriver han:

"Jag växte upp med att lyssna på och se popgeniet David Bowie. Han var en mästare på förnyelse, och träffade ständigt rätt. En enorm förlust."

Redan i Kulturnytts sändning kl 8.54 klev kulturredaktionens Gunnar Bolin in i studion och kommenterade David Bowies bortgång:

– Hans musik har fortsatt att leva genom åren. Han var inte bara intresserad av att skriva fantastiska låten, utan han ville se ut på ett särskilt sätt, röra sig på ett särskilt sätt. Han var en riktig allkonstnär.

– Han uppfinner sig själv på nytt, om och om igen, säger Gunnar Bolin (lyssna på samtalet via ljudlänken nedanför texten).

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin minns David Bowie som någon som vågade vara annorlunda (lyssna på samtalet via ljudlänken nedanför texten):

– Vi var ju så otroligt svältfödda på 70-talet när det gällde ikonerna som hade sexuell frihet. Han var en stor förebild och vågade, banade ut vägen och visade att så här kan en man göra och det smittade ju också över på kvinnornas sida. Vi lesbiska hade ju nytta av det också, säger hon till Kulturnytt i P4.

I P1-morgon mindes även musikjournalisten Jan Gradvall ikonen Bowie (lyssna på samtalet via ljudlänken nedanför texten):

– Om man tittar tillbaka, om jag bara ser på mitt eget liv, så har ingen artist betytt lika mycket som honom, ingen har förnyat sig lika många gånger och återuppstått i lika många skepnader, säger musikjournalisten Jan Gradvall.

– Han var en viktig förebild för många och visat att man kan leva ut sina drömmar och han har också musiksatt det.

– Hur många vänner har jag umgåtts så mycket med som med Bowie, undrar Jan Gradvall.

Även Susanne Ljung, journalist på P1-programmet Stil minns David Bowie (lyssna på samtalet via ljudlänken nedanför texten):

– Det kom ju oväntat, eftersom han var så väldigt aktuell. Det som är så fantastiskt är att han hade sådan effekt på flera generationer, säger hon till P1 Morgon.

– Det finns popstjärnor och så finns det David Bowie, han spelade i en helt egen division och var med om att förändra allt, och då menar jag verkligen allt. Han var med om att utveckla popmusiken men också popstjärnan. Innan han gjorde det var det 60-tal och låtar på 3.30. Han gjorde om allt det där. Jag tror inte att det finns någon artist som inte är skyldig honom ett tack, säger Per Sinding-Larsen, musikkritiker och programledare på SVT. 

Musikern Ebbot Lundberg jämför Bowies betydelse med Beatles.

– Han har varit ambitiös och banbrytande. Och en fantastisk sångare, det får man inte glömma. Det är Sinatra, Bing Crosby och så David Bowie.

– Jag beundrar han sätt att formulera sig, som textförfattare. Han är otroligt skicklig med ord alltså. Han har ju fungerat nästan som en psykolog under hela ens uppväxt, så är det ju faktiskt, säger Ebbot Lundberg till TT.

– Jag kan bara säga tack för musiken och tack för att du fanns, avslutar han.

Musikern Iggy Pop hyllar sin nu döde vän på Twitter.

"Davids vänskap var ljuset i mitt liv. Jag har aldrig tidigare träffat en så briljant person. Han var den bästa".

Även popdrottningen Madonna hyllar David Bowie idag:

"Begåvad, unik, genialisk". Så hyllar Madonna David Bowie på Twitter, och skriver att han kom att förändra hennes liv. "Den första konsert jag någonsin såg i Detroit! RIP" twittrar sångerskan. 

Vatikanens kulturminister hyllar Bowie genom att twittra om texten i "Space Oddity". Kardinalen Gianfranco Ravasi skriver "Ground Control to Major Tom Commencing countdown, engines on Check ignition and may God's love be with you".

Också den brittiske astronauten Tim Peake twittrar om sin sorg från sitt arbete ombord på den internationella rymdstationen ISS.          

– Hans största bedrift för rockhistorien och alla former av värderingar världen över är hans fruktansvärt modiga androgynitet. Han blev en symbol för alla outsiders och gjorde populärkulturen androgyn, säger musikkritikern Andres Lokko om sin stora idol, David Bowie till TT.

Fakta: David Bowie

Född den 8 januari 1947 som David Robert Jones i Brixton i London. Död den 10 januari 2016.

Bowies musikintresse väcktes då han var nio år gammal tack vare singlar med artister som The Platters, Fats Domino, Elvis Presley och Little Richard.

Bildade sitt första band som 15-åring och albumdebuterade som 20-åring. Genombrottet kom dock först två år senare med singeln "Space oddity".

Under 1970-talet blev Bowie sedan en av världens mest inflytelserika artister tack vare sin innovativa förmåga inom såväl musiken som det visuella. Har fortsatt att ge ut hyllade album under hela sin karriär - det senaste, "Blackstar", gavs ut så sent som förra veckan.

Album: David Bowie (1967), "David Bowie" (även utgivet som "Space oddity") (1969), "The man who sold the world" (1970), "Hunky dory" (1971), "The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" (1972), "Aladdin sane" (1973), "Pin ups" (1973), "Diamond dogs" (1974), "Young americans" (1975), "Station to station" )1976), "Low" (1977), "Heroes" (1977), "Lodger" (1979), "Scary monsters (and super creeps)" (1980), "Let's dance" (1983), "Tonight" (1984), "Never let me down" (1987), "Tin machine" (1989), "Tin machine II" (1991), "Black tie white noise" (1992), "The Buddha of suburbia" (1993), "Outside" (1995), "Earthling" (1997), "Hours" (1999), "Heathen" (2002), "Reality" (2003), "The next day" (2013), "Blackstar" (2016).

Filmer (i urval): "Mannen utan ansikte" (1976), "Blodshunger" (1983), "Labyrint" (1986), "Kristi sista frestelse" (1988), "Twin Peaks: Fire walk with me" (1992), "Basquiat - den svarta rebellen" (1996), "Zoolander" (2001), "The prestige" (2006).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".