Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

Polens kulturarbetare tar strid när yttrandefriheten inskränks

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 17.53
"Vi är oroliga för vår konstnärliga frihet"
(2:28 min)
Krzysztof Mieszkowski, Teatr Polskis konstnärliga ledare intervjuad av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Sveriges Radio.
Krzysztof Mieszkowski, Teatr Polskis konstnärliga ledare intervjuad av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Sveriges Radio.

Nu förbereder sig många polska konstnärer på allt tuffare kamp mot vad de ser som en ny censurpolitik. Vår korrespondent har träffat chefen för Teatr Polski, den teater i Wrocław som i höstas blev symbol för det nya kulturkriget i Polen.

Den här veckan blir polska Wrocław en av Europas kulturhuvudstäder. Det samtidigt som värdlandet Polens nya regering kritiseras av en oroad omvärld efter att ha inskränkt pressfriheten och stärkt sin egen makt genom kontroversiella lagändringar.

- Det var längesedan en regering sa åt oss vad vi ska göra, säger Krzysztof Mieszkowski, Teatr Polskis konstnärliga ledare.

Han och teatern blev en av de första politiska måltavlorna för Polens nya regering då den just tillträdda kulturministern och vice premiärministern ville stoppa deras föreställning "Death and the Maiden", en uppsättning inspirerad av nobelpristagaren Elfriede Jelineks pjäs "Prinsessdramer".
Ministern hade, liksom den religiösa aktivistgrupp vars medlemmar greps när de försökte blockera ingången till teatern, provocerats av den bild av en naken kvinnokropp som förekom i marknadsföringen.

- Pjäsen handlar om en ung kvinna som försöker delta i den politiska dialogen, men det kostar henne livet, säger Krzysztof Mieszkowski. Det vi ser hända i Polen just nu är reaktionen på en politisk elit som har stängt civilsamhället ute för länge, inte bjudit in till någon dialog. Teatern är den enda plats som har funnits för verkliga politiska samtal.

När jag träffar Krzysztof Mieszkowski har han just talat på en av de regeringskritiska demonstrationer som sedan en tid ordnas i Warszawa varje lördag. Därifrån ska han vidare till teaterfestivalen i Krakow, staden där en annan känd och samhällskritisk teater, Stary Teatr, också har pekats ut av den nya regeringen.

Regeringspartiet PiS eller Lag och Rättvisa har utlovat en granskning av innehållet i Starys uppsättningar för att se om de motsvarar den "nationella inriktningen" i den nya kulturpolitik som regeringen vill föra, eller om de ska fråntas sina statliga bidrag.

Representanter för PiS-regeringen säger att den växande oron över deras kultur- och mediepolitik är överreaktioner och menar att förändringarna inte är så dramatiska som kritikerna påstår.
Men den politiska oppositionen samlar allt fler konstnärer. Teaterchefen Krzysztof Mieskowski är själv aktiv i det liberala partiet Nowoczesna, De Moderna.

- Många kulturarbetare är ute och demonstrerar nu. Vi är oroliga för vår konstnärliga frihet. Det är publiken som ska vara våra kritiker och ingen annan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".