Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

Framtidens hållbara mode

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 16.39
"Vem bestämmer vad vi ska ha på oss?"
(2:30 min)
Runa Juhanisdotter visar upp en kampanj
1 av 6
Hashtagen ska uppmärksamma var kläder tillverkats Foto: Jazz Munteanu
Ewa Blomqvist visar en hög kläder
2 av 6
I medelsnitt köper vi 13 kg textilier varje år Foto: Jazz Munteanu
Lovisa Norlander och Felicia Lundberg visar sina kläder
3 av 6
Lovisa och Felicia visar upp sina klädesplagg Foto: Jazz Munteanu
Exempel på hur en textiarbetares bostad kan se ut
4 av 6
Exempel på hur en textiarbetares bostad kan se ut Foto: Jazz Munteanu
Prickar som besökare satt u på världskartan
5 av 6
Kartan symboliserar var besökarnas tröjor är sydda Foto: Jazz Munteanu
Textilmuséet
6 av 6
Foto: Jazz Munteanu

Framtidens mode kommer innebära andra sätt att tänka, ett större återbruk av kläder för att bli mer hållbart och etiskt.


För några år sen rasade en textilfabrik i Bangladesh som producerade kläder till västerländska marknader. Mer är 1100 människor dog och 2500 skadades. Det här blev startskottet för Fashion Revolution Day.

Vi har träffat Ewa Blomqvist, intendent på Borås textilmuseum som tror att framtidens kläder kommer att sys om i större utsträckning.

–Modeskapare kan göra plagg med bättre kvalité och kanske lite enklare snitt som håller längre. Men tanken att sy om måste också byggas in, att vi byter lämnar in och byter med varandra så att det håller längre.

Runa Juhanisdotter är undersökande designer, modéaktivist och medarrangör för dagen. Såhär ser hon på framtidens mode.

–Vi kommer konsumera mycket långsammare, ta ansvar för våra kläder, reparera. Då handlar det mycket mer om att göra människor uppmärksamma på det här. Det kanske inte finns människor som bryr sig, men de flesta bryr sig när de får reda på hur det går till. Så det är en demokratifråga också, vem är det som bestämmer vad vi ska ha på oss?

Lovisa Nordlander och Felicia Lundberg driver klädföretaget Xvemiul som är både hållbart och könsneutralt. De framhäver producenternas ansvar i framtidens modeindustri.

–Det är först och främst arbete, veta ursprunget på materialet, att det ska komma från ett bra land. Vi syr allt själva och har full kontroll på produktionen.

–Vad som ligger bakom märket, varför man skapar kläderna. Medvetenheten, att man vet vad man handlar och var det kommer ifrån är väldigt viktigt. Det finns en kunskapsbrist hos företag som inte ger ut all information.

–Transperensen är oerhört viktig, säger Runa Juhanisdotter. Det är lika viktigt att förbättra villkoren för arbetarna och synliggöra dem i Asien som att erhålla lokala alternativ. Ofta när man går in och ställer en fråga, vilket är viktigt att man gör, så kan de inte svara.

–Förra året under nätaktionen var det många företag som inte kunde svara eftersom kedjan är så stor. Så det är ett viktigt steg i den här omställningen. Det handlar om att omvärdera kläder. För nu är det slit och släng och fast fashion håller inte.

Fashion Revolution Day äger rum på söndag 11-16 på Textilmuseet i Borås. Torsdag den 21/4 visas även filmen "The True Cost" som handlar om klädtillverkningen. Eftersnack med Runa Juhanisdotter.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".