Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

Utställning för alla sinnen - utom ögon och öron

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 07.00
"Annars är man ju utanför" säger besökaren Karin Sundbaum
(1:32 min)
Resonant bodies av Julia Adzuki med Sindri Runudde och Teresia Lindberg. Foto: Patrick Dallard.
Resonant bodies av Julia Adzuki med Sindri Runudde och Teresia Lindberg. Foto: Patrick Dallard. Foto: Resonant bodies av Julia Adzuki med Sindri Runudde och Teresia Lindberg. Foto: Patrick Dallard.

Konst som man för röra och lukta och flytta på är inte så vanligt. Men på utställningen "Kännbart" får man just det. Det är den första konstutställningen i landet som riktar sig till dövblinda.

Det är den första konstutställningen i landet som riktar sig till dövblinda. ABF i Örebro och Riksutställningar har gjort den för att skapa möten mellan teckenspråksvärlden och konstscenen.

Utställningen turnerar runt i landet och är just nu på Konsthallen i Kulturens hus i Luleå. Och synskadade Karin Sundbaum som jobbar på Synskadades riksförbund fick anledning att gå till konsthallen för första gången.

– Nu ska jag lägga mig i den, säger Karin Sundbaum efter att ha känt och luktat på en stor trädstam som är både len och skrövlig, som hon säger. Hon trevar sig fram och glider ner i det ihåliga askträdet. Någon slår på pianosträngarna som är fästa på utsidan av stammen och det vibrerar i hela kroppen, säger Karin Sundbaum.

Konstverket hon undersöker heter "Resonant bodies" och är ett av de sex samtida konstverk som ställs ut på Kännbart. Konsten ska kunna upplevas främst av andra sinnen än syn och hörsel som ju är det vanliga i konstsammanhang. Som seende erbjuds man att besöka utställningen med hörselkåpor och ögonbindel. Utställningen ägs av ABF i Örebro och har producerats för Riksutställningar och Föreningen för dövblinda med stöd av bland annat Allmänna arvsfonden. Syftet är att skapa möten mellan teckenspråksvärlden och konstscenen. För Karin Sundbaum är det skönt att slippa syntolkning och hjälp av utomstående för att kunna uppleva konst:

– Då blir det mer jämlikt med alla andra, man blir mer jämlik överhuvudtaget och känner sig mer delaktig. Annars är man ju utanför.

Utställningen "Kännbart" turnerar runt i landet under hela 2016 och stora delar av 2017.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".