Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

Ulla Lekvall är 74 år och Håkan-entusiast

Publicerat fredag 3 juni 2016 kl 15.26
"Han lockar hela familjer"
(1:26 min)
Ulla Lekvall.
Ulla Lekvall. Foto: Carl Moberg/SR

Ulla Lekvall är en av de 140 000 som har biljett till Håkan Hellströms helgspelningar på Ullevi i Göteborg. Vissa som går är i åldern då detta blir första konsertögonblicket. För Ulla var första konserterna med artister som Elvis Presley och Tommy Steele.

– Jag vet att Tommy Steele hade konsert och då gick man på det men det var inte lika hysteriskt som jag kanske tycker att det är idag. Det var inte alls så på den tiden. Man köpte sin biljett och gick på konserten och det var kul, säger Ulla Lekvall.

Idag ser det annorlunda ut. Ulla Lekvall har inget intresse av tälta utanför arenan men köa var hon tvungen att göra för att få tag på biljetter. Viktigt det, för de blir några stycken som ska gå.

– Han lockar hela familjer vilket är fantastiskt härligt och jag vet inte någon annan artist som kan göra att en hel familj går. Så är det även i mitt fall. Jag ska gå med min dotter och mina barnbarn.

Men man ska inte göra misstaget att tro att Ulla Lekvall bara följer med för att barnbarnen vill gå. Hon är själv ett stort fan av Göteborgsartisten.

– Han är en fantastisk duktig scenartist och han är bra på att skapa en fin stämning. Alla rycks med, även vi lite äldre, även om inte vi står längst fram och hoppar.

Lärare på Håkans skola

För Ulla Lekvall kom kunskapen om Håkan Hellström genom lärarrollen. Hon undervisade innan pensionen på Samskolan i Göteborg. Samma skola som Håkan gick på i sin ungdom. De var aldrig där samtidigt men i och med hans framgångar var det många samtal om den gamla eleven som nu var stor popstjärna. Även barnbarnens intresse för artisten och hans texter förde Ulla närmare men den riktigt stora anledningen kom för fem och ett halvt år sedan.

– Ja, jag är med i Svenska Popkören och vi sjunger några av hans låtar. Kom igen Lena, Valborg och För en lång lång tid. Där har man fått ännu större förståelse för hans texter och musik och det har varit väldigt roligt, säger Ulla Lekvall.

Sjunger i popkör

För fem och ett halvt år sedan startade ett projekt där en grupp pensionärer sjöng musik som, i brist på bättre ord, kanske får beskrivas som ungdomlig.

Projektet mynnade ut i Svenska Popkören som fick ett nationellt genomslag i och med Musikhjälpen då de bland annat framförde Håkan Hellströms låt Kom igen Lena. Genom Svenska Popkören har Ulla Lekvall fått möjlighet att studera hans texter närmare.

– En del har jag ju svårt att knyta an till. Det här med att han springer på stan på nätterna. Men sen har jag barnbarn som lyssnar. De tar till sig texterna på ett helt annat sätt. Det är klart att vi ser olika på det men jag tycker att Håkan har bra texter och om man förstår ungdomarna förstår man att det är väldigt många som kan känna sig hemma i hans musik. Det har mina barnbarn också gjort.

Hela familjen går

Spelningen på Ullevi kommer att bli hennes tredje. Redan för två år sedan var hon på Ullevi och även då tillsammans med familjen i tre generationer. Den här gången kommer uppladdningen att bli sig lik.

– Det blir ganska lugnt. Det blir middag här hemma hos mig och vi kommer bli sju personer totalt. Jag, dottern och barnbarnen men också en väninna till mig som också är 65+ och hennes barnbarn, säger Ulla Lekvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".