Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

Mer än dubbelt så många barn- och ungdomsböcker i Sverige sen 2000

Publicerat tisdag 21 mars 2017 kl 06.00
Viveca Bladh: "Små förlag har visat vägen för viljan att inkludera"
(6:04 min)
Barnboksåret 2016. Illustrationer av Beatrice Alemagna, Matilda Ruta, Francesca Sanna och Philip Edquist.
Barnboksåret 2016. Illustrationer av Beatrice Alemagna, Matilda Ruta, Francesca Sanna och Philip Edquist. Foto: Barnboksåret 2016. Illustrationer av Beatrice Alemagna, Matilda Ruta, Francesca Sanna och Philip Edquist.

Det ges ut allt fler barn och ungdomsböcker i Sverige. Sen 2000 har utgivningen mer än fördubblats enligt rapport från Svenska barnboksinstitutet som presenteras idag.

Sofia Gydemo, bibliotekarie på Svenska barnboksinstituetet säger att det inte bara är en effekt av PISArapporten 2013 som larmade om barns läsförståelse i Sverige.

– Nej, det är inte bara PISA-rappporten. Dels har vi sett att det blivit billigare att trycka böcker, särskilt bilderböcker, säger Sofia Gydemo. Dels kom det under 2000-talet flera små förlag, som från början kanske bara gav ut någon titel per år men sedan ökade sin utgivning under 2000-talet.

Varför vill man ge ut fler barnböcker?

– Dels verkar det vara så att de små förlagen eller egenutgivare som vill ge ut något som de tycker inte finns på marknaden, dels verkar det som man lägger ut så stort värde på att ge ut en bok, säger Lillemor Torstensson som är kommunikatör på SBI.

– Detta blir också något som finns kvar och det har även Kungliga Biblioteket noterat att utgivningen även ökar på vuxensidan, säger Sofia Gydemo.

Vilka tema tycker ni har varit tydliga?

– Flykt har varit ett tema – att det kom väldigt många böcker om flykt som är kopplade till det vi ser i medier, att man kommer i båt över havet.

Viljan att inkludera är också stark i barn- och ungdomsböcker. Många böcker ifrågasätter normer om vilka kroppar som får synas, om funktionsvariationer, men också om vilken könsidentitet man vill ha.

– Även tidigare år har vi sett en vilja att inkludera i litteraturen, men det är inte alltid att det är ett problem i böckerna.

Sofia Gydemo tar "Dumplin'" av Julie Murphey som exempel där huvudpersonen överviktig och i den resonerar hon om hur hon borde vara värd att kunna gå till poolen utan att skämmas.

– Men i vissa bilderböcker kan det handla om något helt annat, men så är det kanske bara bild med någon rullstolsburen och det är ett sätt att inkludera och visa mångfald.

 Tidigare år var det främst normkritiska förlag, som just ger ut böcker för att de inte tycker att alla är representerade, gav ut böcker som ifrågasatte normer, men Svenska barnboksinstitutet ser att även de större etablerade förlagen hängt på.

Fantasy och skräckböcker är fortsatt starka trender för unga och SBI noterar att intresset för religion och mytologi har ökat, men då nästan uteslutande om kristendom och nordisk mytologi och det talar på sätt och vis emot trenden att vilja ge en heterogen bild av vilka som får synas.

– Egentligen har det varit fokus på kristen tro hela tiden, men då och då har det i alla fall kommit faktaböcker om andra religioner, säger Lillemor Torstensson.

– Det kan man fundera över med tanke på att vi har haft en rörelse med så många människor från andra delar av världen som kommit till Sverige, att det också skulle kunna finnas ett behov av böcker som skildrar andra religioner och inkluderar fler människor.

Lillemor Torstensson tycker också att det saknas böcker om demokrati, politik och samhällsförändringar inom faktabokutgivningen.

– När religion diskuteras är det i fantasylitteraturen, för där kanske man inte säger att det är kristendom utan där har man egna världar med egna gudar och egna religioner. Där talar man om existentiella frågor, säger Lillemor Torstensson.

Barnboksprovningen årgång 2016

Barnboksåret 2016. Illustrationer av Beatrice Alemagna, Matilda Ruta, Francesca Sanna och Philip Edquist.
Barnboksåret 2016. Illustrationer av Beatrice Alemagna, Matilda Ruta, Francesca Sanna och Philip Edquist.
  • Totalt 2414 barn- och ungdomsböcker gavs ut i Sverige 2016.
  • Det är en ökning på 16 procent jämfört med 2015 (2089) och mer än en fördubbling jämfört med 2000 då 1176 böcker gavs ut.
  • Bilderböckerna står för den största ökningen.
  • En tendens i böckernas ämnen under 2016 är viljan att inkludera: "att skildra och synliggöra individer och grupper som befinner sig utanför majoritetssamhällets normer" skriver SBI. Det kan handla om att berätta eller låta olika kroppar och funktionsvariationer, sexuell läggning och etnicitet synas. Skildringar av flykt och fattigdom är också tydliga tendenser.
  • Religion och mytologi ökar och då särskilt kristendom och nordisk mytologi, och här syns inte den inkluderande tendensen som när det gäller normer. Det är tydligt att andra religioner än kristendom sällan skildras, inte ens i faktaböcker.
  • Skräck och fantasy är fortsatt starka genrer, och SBI noterar att våldsskildringar  blivit allt mer utförliga och att det blir vanligare med ovissa slut, även för yngre läsare där man oftare brukar ha lyckliga slut.
  • När det gäller flickor och pojkar i litteraturen är det en svag övervikt av flickor i huvudrollerna i svenska böcker. Motsvarande gäller pojkar i översatta böcker. 

Källa: Svenska barnboksinsitutet, SBI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".