Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

"Tiden" ny del i Pernilla Stalfelts moderna barnboksklassiker

Publicerat tisdag 28 mars kl 07.00
Pernilla Stalfelt: "Tidsoptimisten och tidspessimisten har vi i vår familj"
(2:27 min)
Pernilla Stalfelts nya bok "Tiden"
Pernilla Stalfelts nya bok "Tiden" Foto: Omslag: Pernilla Stalfelt. Foto: Karl Thorson.

På tjugo år har Pernilla Stalfelts "Hårboken" och "Bajsboken" och de andra i serien blivit moderna klassiker för barn. Böckerna är ett slags allkonstverk som resonerar kring ämnen i både text och bild och från olika perspektiv: till exempel språket eller historia.

Nu kommer Pernilla Stalfelt med Tiden-boken och ämnet hon väljer väcker alltid känslor.

– Jag tänker egentligen allting kring tid är roligt eller spännande till exempel tidsoptimister och tidspessimister har vi exempel på vilka som är i vår familj. Det är också ett begrepp som vi säger i vår familj och som barnen hör, och vet vad det är till exempel "jag tidsoptimist". Det är ju också ett sådant där konfliktämne för tidsoptimisten blir ju irriterad på tidspessimisten.

"Hårboken" debuterade Pernilla Stalfelt med 1996 och hade då redan presenterat material för  "Bajsboken" på rekommendation att visa upp material för flera böcker. Det var ämnen som hon visste att barn hade ett behov av att prata om. Efter kom böcker om döden, livet, kärlek, mat och våld.

– Alla i den här serien är ju existentiella ämnen som jag valt, och tid är något som påverkar en på alla möjliga plan och är väldigt abstrakt. Och konkret om man tittar på en klocka. Tiden finns på så många olika sätt.

Det här måste kanske vara den svåraste boken för den här åldersgruppen?

– Ja, det är det som är problemet med mina böcker, att de är inte gjorda för 3-6 år utan för 6-9 år men de är inte då textböcker utan är bildböcker och följer inte helt det som är brukligt.

Pernilla Stalfelt arbetar som författare och illustratör på deltid och är konstnärlig pedagog på Moderna museet. I arbetet med böckerna möter hon barn som är med och målar till ämnen de diskuterar och en del av barnens teckningar får komma med i böckerna. 

– Jag skriver ner olika frågor till barnen som de kan förhålla sig till eller förstå. Sen kan man googla och titta på bilder och få idéer från nätet, men det kan lätt bli för mycket information. 

Hon tycker att det är väldigt bra att tänka utifrån sig själv och sin egen erfarenhet, att man är nära sig själv när man börjar.

– För man jobbar med självklarheter och sen bryter man ner det och tittar från olika vinklar och då kommer ett nytt tänk och ett nytt perspektiv på en sak.

 Förutom de uppskattade faktaböckerna har Pernilla Stalfelt bland annat skrivit en bok om barns rättigheter "Hurra! Alla barns rätt" som gavs ut i samband med att FN-konventionen firade 20 år. Boken "Vem är du?" handlar om tolerans och kom ut efter attacken på Utöya och i vår kommer den boken att vara grunden när hon ställer ut i Avesta på temat identitet. Från 20 maj visas utställningen på Verket i Avesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".