Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

Personlig utveckling och hundar populära ämnen att ge ut böcker om

Publicerat onsdag 26 april 2017 kl 07.00
Livsberättelser, personlig utveckling och hundar populära ämnen
(0:54 min)
Egenutgivna böcker är en trend som håller i sig. Kristina Emanuelsson vann pris i år för sin egenutgivna "Viskskrik".
Egenutgivna böcker är en trend som håller i sig. Kristina Emanuelsson vann pris i år för sin egenutgivna "Viskskrik". Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio och Anneli Johansson/Sveriges Radio

Trenden att ge ut böcker på egen hand växer så mycket att Kungliga biblioteket nu tar fram särskild statistik över fenomenet.

Drygt var åttonde bok i Sverige ges ut av författaren själv och till exempel har poesin större andel bland egenutgivningarna än av de etablerade förlagen. Men faktaböckerna dominerar, berättar Ylva Sommerland, bibliotekarie på Kungliga biblioteket som ser en stor bredd av ämnen.

– Personlig utveckling, psykologi och hälsa, själavård och självuppfattning, säger Ylva Sommerland som också sett en stark hundtrend.

– Det är bara hundar som gäller i egenutgivningen, medan det är jämnt mellan hundar och katter i den stora utgivningen!

13 237 böcker gavs ut i Sverige under förra året och 1679 av dem gavs ut av författaren själv, berättar Kungliga biblioteket i sin årliga rapport Nationalbibliografin. Kungliga biblioteket, KB, har som uppgift att samla in dokument som ges ut i Sverige till exempel böcker och tidskrifter och för 2016 har man bestämt att särskilt märka ut de böcker som inte har ett förlag bakom sig.

– Vi har märkt under flera år att egenutgivningen har ökat och vi har fått fler och fler frågor från journalister och forskare, så då har vi arbetat fram en metod så att vi märker upp egenutgivningen så att vi kan berätta någonting om egenutgivningen för första gången i år, säger bibliotekarien Ylva Sommerland som tagit fram statistiken för Nationalbibliografin.

Varför tror ni det kommer ifrån av att fler böcker som ges ut på det här sättet?

– Dels har det med digitaliseringen att göra, att det paradoxalt nog gjort det lättare att ge ut sin egen tryckta bok.

– Det finns nu fler publiceringstjänster att få hjälp med tryckningen men också vissa redaktörstjänster, säger Eva Häusner, bibliotekarie på kunskapsuppbyggnadsavdelningen på Kungliga biblioteket.

Ylva Sommerland och Eva Häusner berättar att de först trodde att egenutgivningen skulle vara större än de 13% som den utgör av totala antalet böcker under 2016.

– Vi hade också uppftattningen också att skönlitteraturen skulle vara större men det är mest facklitteraturen och där finns också livsberättelserna, biografierna, säger Ylva Sommerland.

Förra året tittade KB närmare på utgivningen av livsberättelser under rubriken "Utgivningspuls", och detta är en trend som också hör samman med egenutgivningen.

– Det är en trend i samhället i stort, att berätta om sitt liv.

Många väljer också att ge ut poesi på egen hand och Ylva Sommerland berättar att det lyfter statistiken i stort. En fjärdedel av all skönlitteratur som ges ut av privatpersoner är poesi. I den totala utgivningen står poesin bara för 16% av böckerna.

Definition av egenutgivning – Egenutgivaren...

  • Är en privatperson
  • Har endast ambitionen att ge ut sina egna böcker
  • Finansierar utgivningen själv
  • Hanterar kontakter med tryckerier själv eller anlitar en förmedlare, t.ex. en publiceringstjänst
  • En enskild person som publicerar sig via en publiceringstjänst. (det kan också vara två personer eller enskild persons företag)
    Källa: Kungliga biblioteket
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".