Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

Unga tjejer läser mindre

Publicerat tisdag 25 april 2017 kl 14.20
Person som ligger och läser en bok. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den årliga analysen om våra kulturvanor har anlänt som bland annat visar att allt färre bland de unga i åldergruppen 16 - 24 år läser. Bara var femte ung man och var tredje ung kvinna läser varje vecka. Den regelbundna läsningen fortsätter också minska, främst bland unga kvinnor.

Myndigheten för kulturanalys bedömer att det är särskilt angeläget att vidta åtgärder inom tre områden där situationen i dagsläget inte är i linje med de nationella kulturpolitiska målen. Det handlar till exempel om hot mot kulturutövare som blir vanligare men också att dagens resurser inte räcker till för de nationella målen. 

Av rapporten framgår bland annat att:

  • Läsning minskar bland regelbundna läsare i åldersgruppen 25-34 år. I synnerhet bland kvinnor, där bokläsande har minskat med tio procentenheter mellan 2008-2009 och 2014-2015.
  • Kvinnor i åldersgruppen 55-74 år är de mest frekventa läsarna. 55 procent i denna åldersgrupp läste minst en gång i veckan.
  • Antalet lästa eller lyssnade böcker via digitala abonnemangstjänster har ökat markant mellan åren 2014-2015.
  • Antalet biografer och biografplatser har minskat sedan 2005.
  • Antalet biobesök är relativt konstant sedan 2001. År 2016 gjordes knappt 18 miljoner biobesök.
  • Folkbiblioteken har minskat i antal, från 1 539 år 1995 till 1 145 år 2015.
  • Utlåning av fysiska böcker minskar kontinuerligt mellan åren 1996-2015.
  • Av arbetskraften i stort är fyra procent sysselsatta inom kultursektorn.

– Syftet med rapporten är att på ett enkelt sätt visa upp beskrivande statistik inom några utvalda kulturområden. Vår förhoppning är att rapporten kan ge en snabb överblick av utvecklingen inom dessa kulturområden, säger Emma Bergmark, statistikansvarig på Myndigheten för kulturanalys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".