Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

Missing People-spanare löste mord - nu kommer boken

Publicerat tisdag 16 maj 2017 kl 00.34
"Det är min spegling av verkligheten"
(1:08 min)
Joakim Palmkvist, kriminalreporter och författarome.
Joakim Palmkvist, kriminalreporter och författare. Foto: Ann Jornéus, Sveriges Radio

Berättelsen om hur privatspanaren Therese Tang löste ett svåruppklarat mord sätter fokus på en flytande gräns mellan fakta och fiktion.

Historien kretsar kring miljonären Göran Lundblads spårlösa försvinnande och en polisutredning som kör fast. Organisationen Missing People beslutar att söka efter honom och efter två år hittas Göran Lundblads kropp nedgrävd utanför hans gård norr om Kalmar. Missing Peoples lokalt operativa chef Therese Tang blir den första privatperson i Sverige som löser ett spaningsmord. 

Kriminalreportern Joakim Palmkvist har skrivit en dramatiserad historia om spaningsmordet, baserad på mordutredningen och Therese Tangs upplevelse.

– Jag är tvungen att dramatisera för att gripa tag i läsaren och då blir gränsen flytande mellan fakta och fiktion.

Var använder du fiktionen någonstans?

– Fiktionen består i att jag själv inte har varit på plats, så allt är ju tolkat genom mina ögon och mitt urval av intervjupersoner, så det blir ju min spegling av verkligheten. Jag tror att andra människor har uppfattat det på andra sätt.

Känner du att du har tagit risken att skada någon?

– Alldeles avgjort så. Varje återspegling av något känsligt eller förfärligt eller ett brott, riskerar att skada någon, beroende på hur den personen uppfattar det i sin livssituation.

Men hur sann är då boken?

– Den är sann så långt som jag har förmåga att göra den sann. Jag redovisar så mycket jag, kan varifrån uppgifterna kommer, hur saker har sagt och även varför jag drar en slutsats, de gånger jag gör det. Men så långt det är möjligt för mig som människa är den sann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".