Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

Kultur på recept läggs ner – men undantag finns

Publicerat måndag 6 november 2017 kl 06.51
"En hel del har gått tillbaka till arbete efteråt"
(2:27 min)
Cecilia Gustavsson är koordinator för Kulturunderstödd rehabilitering i Värnamo kommun.
Cecilia Gustavsson är koordinator för Kulturunderstödd rehabilitering i Värnamo kommun. Foto: Jessica Gow/TT, Karin Selldén/Sveriges Radio

Att skriva ut kulturaktiviteter till exempelvis rehabpatienter eller sjukskrivna, har lagts ner i de flesta av de regioner där det har testats.

En anledning som har angetts är brist på medicinsk evidens. Men undantag finns. I Region Jönköping blir det snart en permanent möjlighet att få kultur utskrivet.

Bra och viktigt, tycker Cecilia Gustavsson, koordinator för Kulturunderstödd rehabilitering i Värnamo kommun. Hon beskriver satsningen med orden "glädje, positiv energi och gemenskap".

Värnamo kommun var en av de deltagande kommunerna när Region Jönköping först testade Kultur på recept 2015.

Efter ett beslut i kommunstyrelsen kommer det från och med årsskiftet att vara en permanent möjlighet för vårdpersonal i kommunen att skriva ut kultur på recept under namnet Kulturunderstödd rehabilitering.

Nyligen inleddes aktiviteter med kommunens fjärde grupp: fem till tio patienter med psykisk ohälsa som under tio veckor kommer att delta i olika kulturaktiviteter tillsammans.

– Dels är det olika kulturupplevelser, man går på teater och konsert eller liknande, sedan får man skapa själv också, man får måla, det är sång och musik och dans. Det är som ett smörgåsbord så att det ska finnas något som passar alla, förklarar Cecilia Gustavsson.

På andra håll i landet, exempelvis i Region Skåne som var först med att testa Kultur på recept 2009, har projektet pausats eftersom regionen menar att det behövs mer kunskap om kopplingen mellan kultur och bättre hälsa.

Värnamo kommun och Region Jönköping – som tillsammans med kommunen står för behandlingskostnaden på cirka 70 000 kronor per år – har gjort en annan bedömning utifrån både tidigare forskning och den egna utvärderingen av projektet. Nu är målet att Kultur på recept ska bli permanent i alla regionens kommuner.

Att regionen vågar satsa på alternativa metoder är glädjande, menar Cecilia Gustavsson. Men, betonar hon, kulturaktiviteterna ska inte ses som en ersättning av en behandling utan som ett komplement, som förhoppningsvis kan fungera som en bro mellan sjukskrivning och arbete.

– Deltagarna får ta sig iväg hemifrån, och bara det kan vara ett stort steg för dem. De får komma in i en gemenskap och göra något aktivt, säger hon.

– Det har varit väldigt bra, tycker deltagarna som har varit med. Och det är faktiskt en hel del som har gått tillbaka till arbete efteråt, vilket är väldigt positivt. Men bara det är en enda person i varje grupp som mår bättre så är det värt det, tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".