Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vakna på rätt sida. Vakna uppdaterad med Östergötlands största morgonprogram
måndag 18 april

Påskveckan med Anne-Marie

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 09.10
Äggröra och lax på Ann-Maries vis
(5:59 min)
1 av 2
2 av 2
Varm potatissallad och skinka

Ann-Marie Bardler Weibe tipsar om "eggstra" mycket påskmat denna vecka. Mycket av det vi äter i påsk påminner om julbordets delikatesser, men det går också att tidsanpassa rätterna. Ett tips med den jullika skinkan kan vara att strunta i garneringen... (Läs hela recepten nedan)


LAXPUDDING 6 port

400 g gravad, rimmad eller rökt lax
10-12 medelstora kokta potatisar
2 gula lökar
4 ägg
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl finhackad dill
Vitpeppar

Skiva löken och stek den mjuk utan att den tar färg
Skär fisken i strimlor
Skär potatisen i skivor
Varva lök, potatis och lax i en ugnsfast form, potatisen skall vara överst och underst
Blanda ihop äggstanningen smaksätt med dill och vitpeppar
Grädda i 200 ugn ca 35 min eller tills äggstanningen har stelnat
Servera med skirat smör och gärna också stor kapris

LJUMMEN POTATISSALLAD 4 port

8-10 potatisar
1 stor rödlök
2 msk kapris
100 g sockerärtor
1 dl skivad rädisa
2 msk fransk senap
2 msk rödvinsvinäger
1 msk socker
1 tsk salt
½ dl olja
1 tsk salt
1 dl höns eller grönsaksbuljong

Dela potatisen i bitar och lägg den i kokande saltat vatten, sjud mjuk
Hacka löken och skiva rädisorna
Värm upp buljong och olja
Vispa samman senap, vinäger, socker och salt
Häll i den ljumma buljongen
Häll av potatisvattnet och blanda samman alla ingredienserna
Tänk på att sockerärtorna blir tråkiga i färgen av vinäger och värme så bland inte samman ingredienserna för tidigt utan precis innan servering

PÅSKTÅRTA

1 apelsin, skal och saft
400 g mandelmassa
4 ägg
100 g mörk choklad
2 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g mörk choklad
2 tsk olja

Smörj och bröa en form
Riv mandelmassan grovt. Tillsätt äggen och det rivna apelsinskalet, blanda med en elvisp
Blanda sedan i mjölet blandat med bakpulver och till sist smält choklad
Häll i formen och grädda 30- 40 min i 175 gradig ugn
Låt svalna och täck sedan tårtan med smält choklad och dekorera med små chokladägg och marsipankycklingar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".