Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vakna på rätt sida. Vakna uppdaterad med Östergötlands största morgonprogram

Ylvas Mustiga Höstsoppa med egen köttbuljong

Publicerat tisdag 25 oktober 2011 kl 04.00
Buljongkok på köttben och grönsaker
(5:48 min)
1 av 8
Sopptillbehör serveras i olika skålar
2 av 8
Ylvas höstsoppa med valfria tillbehör.
3 av 8
Morötterna wokas med sweet-chili, eller lite socker och svartpeppar.
4 av 8
Ylvas buljong får lite mer riven ingefära.
5 av 8
Palsternackan wokas med örtkryddor o lite vatten för att inte bränna.
6 av 8
Gott med lite svamp i soppan.
7 av 8
Ylva Hedin i sitt kök hemma i Ödeshög
8 av 8
Ylva Hedin i sitt kök hemma i Ödeshög

Det här är en kött- och grönsakssoppa med asiatisk touch. Ylva kokar gärna egen buljong på köttben eller oxsvans. Det tar tid på spisen men man kan ju göra annat under tiden.

RECEPTET

Här är min höstsoppa. Den är speciellt bra eftersom man kan använda det man har hemma.

Soppan:
1,5 kg oxsvans
2 gula lökar
2 solo vitlökar
2 röda chilis
3 cm ingefära
2 msk hoisinsås
3 morötter
2 palsternackor
persiljekvistar, peppar, salt, timjan och örter efter smak.
1 öl 33 cl eller 1 julmust.

Sätt in oxsvansen i ugnen 225 grader och bränn av dem tills de får en mörk färg, utan att bränna dem. Under tiden kan man skala och tärna grönsakerna, löken, vitlöken chilin och ingefäran.
Häll i allt inkl oxsvansen i en gryta, häll i öl/must och täck med vatten. Låt koka upp och skumma av. När du skummat av ordentligt, ha i peppar, hoisinsås och örter.
Låt koka i 3 - 4 timmar på låg värme, fyll på med vatten vid behov.

När soppan är klar. Häll av den. Och medan oxsvansarna fortfarande är ljumna plocka bort köttet och lägg det i en skål.

Så här långt kan du göra dagen innan.

Till servering:
2 morrötter
1 purjo eller några salladslökar
1/2 pkt nudlar av önskad sort
2 nävar svamp
1 tomat
köttet från oxsvansen
1 palsternacka
bambuskott
persilja

Strimla alla grönsaker och dela svampen.
Woka morötterna tillsammans med peppar salt och sweetchili tills de är "al dente". Lägg i en skål.
Smörstek svampen tills färdig.
Woka palsternackan med salt peppar och lite citron.
Koka nudlarna.
Lägg upp alla grönsaker och i olika skålar. Värm på soppan.

Servera och låt matgästerna ta vad de vill ha i sin skål och sen hälla över den heta buljongen.

Smaklig spis!

Mvh
Ylva Hedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".