Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vakna på rätt sida. Vakna uppdaterad med Östergötlands största morgonprogram

Blomkålssoppa, enkel eller lyxig

Publicerat fredag 11 november 2011 kl 13.32

Lotta Person-Sikvall har skickat in detta. Hon och fyra andra tjejer har haft soppkvällar i 25 år!

1 blomkålshuvud
buljong (kyckling-, kött-, eller grönsaks)
grädde av önskad tjocklek och mängd
salt och peppar
bacontärningar
persilja eller gräslök

Till den lyxiga varianten:
Löjrom eller stenbitsrom

Dela ett lagom stort blomkålshuvud i små bitar (även stocken), lägg bitarna i en kastrull med buljong. Grönsaks-, kött- eller kycklingbuljong spelar ingen roll. Låt koka 5 minuter.

När kålen är mjuk nog, häll av lite buljong (men spara den till spädning senare) och plocka undan några fina buketter till dekoration sedan. Mixa eller stöt kålen.

Fyll på med grädde i önskad mängd, samt mer buljong till lagom tjocklek på soppan, koka upp och smaka av med salt och peppar.

Knaperstek bacontärningar att garnera med, samt de undanplockade buketterna och lite klippt persilja eller gräslök att strö över.

Till den lyxiga varianten garnerar du istället med löjrom eller stenbitsrom, samt gräslök. Servera gärna med ett gott bröd och en god ost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".