Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vakna på rätt sida. Vakna uppdaterad med Östergötlands största morgonprogram
måndag

Sparris och kronärtskocka till Valborg!

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 05.52
...och här mest om pannacottan
(4:37 min)
1 av 5
Kronärtskocka med fyllning
2 av 5
Sparris med parmaskinka och parmesanflagor
3 av 5
Vit sparris med hemlagad citronmajonäs
4 av 5
Grön sparrissoppa
5 av 5
Pannacotta med smälta rabarber

Idag tipsar vår morgonkock Ann-Marie Bardler Weibe om olika fräscha och enkla vårrätter att bjuda på innan eller efter Valborgsmässoelden ikväll. Det är flera olika varianter av sparris, i soppa och utanför med hemgjort citronmajonäs, det är vacker kronärtskocka och inte minst så avslutas måltiden med rabarberpannacotta!

Recepten hittar du under "läs mer".

Sparrissoppa 4 port

2 knippen grön sparris
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
Salt peppar
citron

Skär bort knopparna på sparrisen och koka stjälkarna mjuka i vattnet ta upp och spola kallt

Koka knopparna en minut och spola dem kalla

Mixa stjälkar och vatten koka upp med buljongtärning

Slå i grädden och låt sjuda avsluta med creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft

Servera med räkor och sparrisknoppar

Skala den vita sparrisen liggande och koka den sedan mjuk i saltat vatten

Citronmajonnäs

2 äggulor
1 msk fransk senap
Saft från en citron
Salt ca ½ tsk
5 dl neutral olja (raps)
 

Lägg äggulorna i en runbottnad bunke och blanda med citronsaft , senap och salt

Vispa ihop och häll sedan ner oljan i en tunn stråle under intensiv vispning

Tycker du majonnäsen blir för tjock kan du spä den med vatten

Servera sparrisen varm med citronmajonnäs och lite strimlat citronskal

Löjrom till är toppengott

Kardemummapannacotta med rabarber

3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk socker
½ tsk stött kardemumma
2 gelatinblad
4 stjälkar rabarber
1 dl socker
Lägg gelatin bladen i kallt vatten

Värm upp grädden med socker och kardemumma

Ta kastrullen från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör tills de har smält

Slå i portionsglas ställ kallt och låt stelna

Skiva rabarbern och smält den med socker och låt sjuda några minuter

Lägg på pannacottan när rabarberna kallnat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".