Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vakna på rätt sida. Vakna uppdaterad med Östergötlands största morgonprogram
9 maj 2012

Den farliga stenmurklan

Publicerat onsdag 9 maj 2012 kl 10.32
Livsmedelsverket: ”Man bör välja andra svampar”
(9:13 min)

Hur farligt är det egentligen att äta stenmurklor?
Tillräckligt farligt för att låta bli menar Christer Andersson, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, men Pär BlombergÅtvidabergs Golfrestaurang kommer även fortsättningsvis att servera stenmurklor. Han har serverat murklor i många år och vet hur man tillagar dem. 
För det krävs att man vet vad man gör: stenmurklan måste förvällas minst två gånger innan man kan äta den och ändå finns det gift kvar i svampen.
Att inte alla vet hur man ska göra visar de 30-35 personer som varje år uppsöker Giftinformationscentralen med misstänkt stenmurkelförgiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".