Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vakna på rätt sida. Vakna uppdaterad med Östergötlands största morgonprogram

Ebbas matbrödsgifflar

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 09.34
1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Ebbas matbrödsgifflar

50 gram margarin, smältes
5 dl vatten
1 pkt jäst, paketet med blå text
1,5 tsk salt
1 msk sesamfrön
ca 17 dl vetemjöl
1 msk olja

Pensling:
1 ägg
ca 1,5 msk sesamfrön

Låt margarin och vatten bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Tillsätt salt, sesamfrön och hälften av vetemjölet. Arbeta degen med elvispens degkrokar eller i en hushållsmaskin.

Tillsätt resten av mjölet i omgångar. Låt degen jäsa i cirka 20 minuter.

Dela degen i tre bitar. Kavla ut varje del till en rundel och sporra ut åtta stycken cirkelsektorer. Rulla varje cirkelsektor från basen till en giffel. Lägg skarven under giffeln.

Låt gifflarna jäsa på plåten tills de är ordentligt uppjästa. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i 225 grader mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter tills de är gyllenbruna.

Gifflarna kan smaksättas med hackade oliver eller riven stark ost om man vill.

Lycka till!

Hör när Ebba och Lars bakar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".