Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.

Det franska i det germanska och det germanska i det franska

Publicerat måndag 16 april 2012 kl 07.00

19:30: Konsert med Nordtyska radions orkester
Solist: Roland Greutter, violin. Dirigent: Michael Gielen.
1. Wolfgang Amaeus Mozart: Tyska danser K 600 och K 605.
2. Claude Debussy: Tre nocturner.
3. Wolfgang Amadeus Mozart: Violinkonsert nr 2 D-dur.
4. Eugène Ysaÿe: Sista satsen ur Soloviolinsonat nr 4 e-moll (extranummer).
5. Claude Debussy: Havet.
Konsert 23/10 2011, Laeiszhalle, Hamburg. Presentatör: Niklas Lindblad. Från nordtyska radion. 

21:10: Radiokören sjunger om havet
Dirigent: Gustaf Sjökvist.
1. Alfred Janson: Vi som är födda vid havet (Ebba Lindqvist).
2. Manuel de Falla: Balada de Mallorca (Jacinto Verdaguer).
3. Gösta Nystroem: Tre havsvisioner. Havets hand (Elmer Diktonius).- Vid havet (Ebba Lindqvist).- Havet (Vilhelm Ekelund).

21:30: Nu!
Presentatör: Per Lindqvist.

Sällan har fransk och tysk kultur kontrasterat varandra som på musikens område. Om den germanska musiken ofta är dramatisk, storslagen och känslosam är den franska elegant, intellektuell och smakfullt återhållsam. Det hindrar inte Nordtyska radions orkester, ledda av Michael Gielen, från att fläta ihop verk av österrikaren Mozart och fransosen Debussy i kvällens konsert. En intressant mix. Debussy hyste en stor beundran för Wagner, Beethoven och Bach - men uttryckte inte samma känslor för Mozart, även om han erkände klassicistens mästerlighet. Men är inte Mozart, med sin frapperande klarhet och lätthet, egentligen en ovanligt "fransk" germansk tonsättare? Den egensinnige Debussy, å sin sida, tog delvis avstånd från det typiskt franska och var antitesen till konservativa franska tonsättare som exempelvis Camille Saint-Saëns. Men vad är ett konstnärligt geni om inte någon som avviker från de förväntade banorna med ett unikt och nyskapande uttryck?

Efter Debussys suggestiva orkesterverk Havet, som avslutar konserten med Nordtyska radions orkester, blir det mer havsmusik: Radiokören sjunger verk med havsanknutning av Manuel de Falla, Gösta Nystroem och Alfred Janson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".