Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.

Liza Ferschtman spelar Kreutzersonaten

Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 07.00

19:30: Konsert med Svenska kammarkören
Andreas Eriksson, gitarr. Dirigent: Simon Phipps. Musik av Alfvén, Lundvik, Lars-Erik Larsson, Britten, Chilcott, Anna Cederberg-Orreteg, Susanne Rosenberg, John Wilby, Vaclovas Augustinas och Evert Taube. Konsert 20/5 2010, Artisten, Göteborg.

20:30-21:30: Ludwig van Beethoven
Violinsonat nr 9 A-dur, ”Kreutzersonaten”. Liza Ferschtman, violin och Julien Quentin, piano. Björn Granath, recitation. Konsert 19/2, Skattunge kyrka under Vinterfest 2012.

Beethoven komponerade tio violinsonater, varav den näst sista, "Kreutzersonaten" från 1803, är den mest berömda. Han komponerade den precis innan han satte igång med symfoni nr 3, "Eroica", och det var en omvälvande period i tonsättarens skapande: han visade nu en gång för alla att han inte bara var en begåvad arvtagare till Haydn och Mozart utan en unik konstnär som förnyade musiken i grunden. Hans självförtroende var på topp och han vågade ta ut svängarna i allt han gjorde - att Kreutzersonaten var mer ambitiös än hans tidigare violinsonater märks inte minst i längden: där de tidigare sonaterna hade tagit runt 20 minuter att framföra krävde Kreutzersonaten nästan 40 minuter.

Verket tillägnades violinvirtuosen Rodolphe Kreutzer men detta var en sorts nödlösning. Ursprungligen var sonaten tillägnad vännen och violinisten George Bridgetower, som också gjorde uruppförandet tillsammans med Beethoven själv på piano, men tonsättaren blev förargad på Bridgetower efter att denne förolämpat en kvinna som Beethoven kände. Lika raskt som han raderade Napoleon från Eroican raderade den hetlevrade tonsättaren Bridgetower från sin nya pianosonat, och verket tillägnades istället Rodolphe Kreutzer - som dock vägrade spela den, med hänvisning till att den var för svår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".