Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.

Körsånger av Mahler, Wagner och Schumann

Publicerat lördag 4 augusti 2012 kl 07.00

15:01: Konsert med Radiokören
Solist: Karl-Magnus Fredriksson, baryton. Matti Hirvonen, piano. Dirigent: Peter Dijkstra.
1. Gustav Mahler: Två sånger i arr. av Jurriaan Grootes.
2. Allan Pettersson: Ur Barfotasånger.
3. Richard Wagner: Två sånger i arr. av Clytus Gottwald.
4. Erich Korngold:
a) Pierrots dansvisa ur ”Den döda staden”.
b) Glückwunsch.
5. Catharina Palmér: Min fackla, lys, uruppförande.
6. Robert Schumann: Fyra dubbelköriga sånger.
7. Gustav Mahler: Ich bin der Welt abhanden gekommen i arrangemang av Clytus Gottwald.
Konsert 20/1 2011, Berwaldhallen. Från sändning 3/2 2011.

16:31-17:00: Joseph Haydn
Cellokonsert nr 2 D-dur. Solist: Giovanni Sollima. Il Giardino Armonico. Dirigent: Giovanni Antonini. Från österrikiska radion.

Hör Radiokören sjunga verk av giganterna Mahler, Wagner och Schumann, men även Allan Pettersson och Korngold och inte minst Catharina Palmér, vars Min fackla, lys här hörs i sitt uruppförande. Därefter får vi höra den andra av Haydns älskade cellokonserter med den utmärkta orkestern Il Giardino Armonico.

Konserten inleds med två nya arrangemang skrivna direkt för Radiokören av Jurriaan Grootes. Liebst du um Schönheit och Um Mitternacht. Grootes är verksam i Nederländerna som körledare, solist och arrangör.

Allan Petterssons Barfotasånger är en del av vår svenska, odödliga sångskatt. Dikterna skrevs under krigsåren och är kloka tankar om livet och döden. Stildragen är många, här finns såväl visa som läsarsång. Jag fastnar för slutstrofen i Blomma säj: ”är det tröttsamt att vänta på handen som ska bryta just dej”.

Wagner/Gottwald. Im Treibhaus och Träume, båda till Mathilde Wesendoncks texter, tonsatta av Richard Wagner på 1850-talet som en förstudie till operan Tristan och Isolde. Inflätad harmonik och melodilinjer som ringlar sig mellan de olika stämmorna. Clytus Gottwald, verksam som körledare i Stuttgart har omvandlat denna sensuella musik för 16-stämmig kör. Erich Wolfgang Korngold föddes i Österrike och växte upp i en miljö där föräldrarna hade kontakt med den tidens kulturpersonligheter, som t ex paret Mahler. Korngold flydde/flyttade 1934 till USA och Hollywood där han skrev filmmusik med stor framgång. Vi får höra en aria ur operan Die Tote Stadt, från 1920. Samt en sång Glückwunsch till text av Richard Dehmel från 1947.

Catharina Palmér skrev år 2010 ett av Östersjöfestivalens beställningsverk. Då också ett körverk som uruppfördes i Gustaf Vasa kyrka av Lettiska Radiokören. Kvällens uruppförande är till text av Edith Södergran. Lys min fackla. Tidigt studerade Catharina Palmér violin, orgel och var verksam i både kör och orkester. Efter kantorsexamen började hon på Musikhögskolan i Stockholm och övergick till studier i komposition på 1980-talet. För Palmér betyder poesi mycket och många av hennes verk är skrivna för kör.

Robert Schumanns relation till körsång är intim och omfattande. Han grundade en blandad kör ”Verein für Chorgesang” 1847 då han var verksam i Dresden. Några av de verk som då kom till för blandad kör är Fyra dubbelköriga sånger.

Gustav Mahler avslutar denna konsert med ett riktigt virtuost verk för 16-stämmig kör i arrangemang av den tyske körnestorn Clytus Gottwald. Ich bin der Welt abhanden gekommen med höglyriskt sopransolo och tät basstämma famnar om musiken i ett  grandiost finalnummer.

Matti Hirvonen är professor i Musikalisk Instudering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och professor i Vocal Repertoire vid Royal College of Music i London, och han ger regelbundet mästarkurser i romansinterpretation för både sångare och pianister.

Karl-Magnus Fredriksson fick sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm. Han är sedan 1998 knuten till Kungliga Operan i Stockholm. Han utnämndes 2004 till Hovsångare, som en av de yngsta någonsin

Text: Evabritt Selén (från Berwaldhallens programtidning)

P2 Live klassiskt fortsätter:

18:04: P2 Live opera: Inför "Francesca da Rimini"

18:10:P2 Live opera: "Francesca da Rimini" av Sergej Rachmaninov

I rollerna:
Virgilius ande - Vladimir Bajkov
Dante Alighieri - Ladislav Elgr
Lanciotto Malatesta - Dmitrij Beloselskij
Francesca Malatesta, Lanciottos fru - Olga Mykytenko,
Arnold Schönbergkören. Österrikiska radions symfoniorkester. Dirigent: Vasilij Sinajskij. Föreställning 21/1, Theater an der Wien.

19:16: Johann Sebastian Bach
Gambasonat nr 2, D-dur. Jordi Savall, viola da gamba och Ton Koopman, cembalo. Konsert 1995, Berwaldhallen, Stockholm.

19:30-20:00: Franz Berwald
Symfoni nr 2 ”Capricieuse” (1914). Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent: Stig Westerberg. Konsert 1978, Musikaliska akademien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".