Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.

Här är vinnarna på Folk- och världsmusikgalan 2017

Publicerat lördag 18 mars 2017 kl 21.55
Årets artist Sara Parkman: Det känns väldigt stort och fint!
(1:09 min)
Ljudklippet är från avsnittet
18 mars 2017 kl 19:00
Alla vinnare på Folk- och världsgalan 2017.
1 av 4
Alla vinnare på Folk- och världsgalan 2017.
Peps Persson
2 av 4
Peps Persson fick årets hederspris. Foto: Pressbild
Sara Parkman
3 av 4
Sara Parkman är årets artist.
Tarabband
4 av 4
Tarabband är årets grupp. Foto: Sherwynd Kessler

Peps Persson belönades med hederspris och Sara Parkman blev årets artist när Folk- och Världsmusikgalan 2017 avgjordes i Helsingborg under lördagskvällen.

Nedan presenteras alla vinnare med juryns motivering.

Årets Hederspris: PEPS PERSSON

Motivering:
Peps Persson har under en lång karriär inspirerat och glatt massor av musikanter och en mycket stor publik. Folkkär trodde man kanske inte skulle vara ett epitet i de här sammanhangen men där befinner vi oss sannerligen idag. Vilken musik, vilka låtar, vilken förebild för hela genren – oh boy!

Årets Artist: SARA PARKMAN

Motivering:
Med stark konstnärlig integritet, stor musikalitet, uppfinningsrikedom och målmedvetenhet skapar Sara Parkman stor konst som överraskar, glänser och engagerar. Med en energi och en bredd som imponerar bjuds vi på musik vi inte visste att vi så starkt behövde.

Årets grupp: TARABBAND

Motivering:
Rötterna breder ut sig, rottrådarna söker näring ur olika slags jord. Upp växer ett träd med olika blad och frukter, ett starkt blommande träd som får allt fler att glädjas och njuta. Fröna sprider sig både i Sverige och utomlands, mångfald är modellen.

Årets Kompositör: LENA WILLEMARK

Motivering:
Att kombinera traditionsmusik med nutida klanger är inte alldeles enkelt. Lena Willemark har på ett fantastiskt sätt hittat de gemensamma nycklarna men också spårat upp nya vinklar, varianter och vändningar som ger lyftkraft och lyster. Till och med i sällskap med det ålderdomliga språket som blommar långt upp i Västerdalarna.

Årets Utgåva: MAGNUS GUSTAFSSON

Motivering:
I stenhård konkurrens valde juryn att ropa Äntligen! om denna djupdykning i den svenskaste och samtidigt mest utländska av våra kulturformer. Den trolska mystiken består men nu har en doktor skingrat många av dimmorna. Resultatet är ett självklart referensverk - nu och i framtiden. 

Årets Nykomling: AWILAS

Motivering:
Folkmusik är tradition och tradition är utveckling, förändring. Att hitta nya stickspår längs gamla stigar gör folkmusiken levande. Här möts tradition och nytänkande alldeles särskilt starkt, här är en vinnare som med intrikat samspel och nyfikna sinnen ser bortom gärsgårdarna och bjuder in oss till nya upplevelser.

Årets Trad: AMI PETERSSON DREGELID 

Motivering:
Vår genre behöver förebilder och föregångare. Sådana som visar på möjligheterna och outtröttligt skapar och underhåller levande traditioner. Ami har här gjort mer än de flesta. En inspiratör och kreatör, ständigt i ropet, ständigt i rörelse på mer än ett sätt.

Årets Dans: ANNA ÖBERG

Motivering:
Utan musik ingen dans, och utan dans – inte heller någon musik. Anna Öberg är en pionjär som tar ett dansant avstamp i det gamla men kastar sig framåt, inåt och utåt på en gång. Mot det nya, ständigt sökande, men med det gamla tryggt vilandes i ryggmärgen.

Årets Arrangör: UMEFOLK

Motivering:
Att vara arrangör är svårt. Publikens önskemål ska jämkas samman med artisternas, kvalitet mot ekonomi och alla ska känna sig som vinnare. Umefolk har fattat galoppen, en stark organisation som bjuder på ett rikt utbud av bra musik under bra förhållanden – och då kommer också folk!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".