Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

DAGENS RECEPT

Publicerat måndag 13 januari 2014 kl 13.40
Pastarätt Foto: Matilda Kihlberg/Sveriges radio

Unni Drougges pastarätt (inspirerad av Malin Wollin)

Pasta, typ gnocchi eller penne

Lite smör

Rödlök

Vitlök

Färska tomater, gärna små och söta.

Hackade burktomater.

Mozzarella (kan även kompletteras/ersättas med kittost, feta lr annan ost man gillar).

Färsk basilika.

Vinäger (valfri), olivolja, salt, svartpeppar.

Parmesanost

Hemligheten är att det ska vara lite för mycket av allt.

Gör såhär:

Koka pastan, salta ordentligt i vattnet, blanda i lite smör när den är klar. Hacka under tiden rödlök och vitlök fint. Skär de färska tomaterna i bitar. Skär mozzarellan/osten i småbitar. Blanda en vinägrettsås (valfri vinäger – jag använder balsam – och olivolja, samt salt och svartpeppar). Häll över pastan i en form med höga kanter, häll i hacket och även burktomater samt färsk basilika. Ös över vinägrettsåsen och rör om. Smaka av så att det är lagom salt. Ställ in i 200 graders ugn och låt det stå tills det ser knaprigt ut. Servera med riven parmesanost.

Linns pastagratäng

1 påse pastaskruvar

2 zucchinis

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 chilifrukter

1/2 burk soltorkade tomater i olja

1 burk krossade tomater

2 dl rött vin

3 dl grädde

1 st mozarella

100 g parmesanost

1 påsa riven gratängost (eller riv själv, eller ja, du fattar)

1 burk urkärnade oliver

Olivolja

salt

svartpeppar

1 påse ruccola

Gör så här:

Koka pastan i rikligt saltat vatten enligt förpackningens beskrivning. Skiva och stek zucchinin i en het panna i olivolja och salt,.

Hacka lök och vitlök och chili, fräs dem i en kastrull och häll på vin. Tillsätt sedan krossade tomater och tomaterna i olja. Koka ihop till en god tomatsås och tillsätt grädde, salt och peppar. blanda sedan allt i en stor form och strö ost över alltsammans. Gratinera i ugnen på 200°C i 15 minuter eller tills den fått fin gyllengul färg. Severa med ruccola och lite olivolja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".