Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

DAGENS RECEPT

Publicerat fredag 28 november 2014 kl 15.23
Tina och Kodjos kyckling i ugnen! Foto: Emilia Melgar/ Sveriges Radio
Tina och Kodjos kyckling i ugnen! Foto: Emilia Melgar/ Sveriges Radio

Tina och Kodjos kycklingdröm

Du behöver:

4 st kycklingklubbor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
500 g jordärtskockor
200 g morötter
1 purjolök
200 g svamp

Svampsky

2 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad äppeljuice
2 msk konc kantarellfond
1 dl lingon

Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra kycklingen. Bryn den i smör i en stekpanna. Lägg över i en långpanna och stek i mitten av ugnen ca 20 min. Skala jordärtskockor och morötter. Skär dem och purjolöken i bitar. Fräs svampen några min i smör. Lägg rotfrukter, purjolök och svamp runt kycklingen. Rör ihop svampskyn och häll i pannan. Stek ytterligare 40–45 min. Garnera ev med lingon och färsk timjan. 

Linns kyckling med jordärtskocka och svamp

2 stora kycklingfiléer av frigående fullvuxen typ alternativt fler små (600 g)
bindgarn
½ ask champinjoner
salt
smör och olja att steka i

Mixa och stek champinjonerna. Snitta kycklingfiléerna på mitten på köttsidan och fyll snittet med champinjon. Rulla samman och bind bröstet med bindgarn och stek sedan runt om så att skinnet blir knaprigt och får fin färg. Ha gärna lite timjan i steket. Baka sedan i ugnen till en innertempertaur på 68°C. Skiva i ca 1 cm-skivor och servera med skockor och sås.

1 burk tryffel “juice” (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
1 gul lök
½ ask champinjoner
1 öl
timjan
vitlök
vinäger
socker

Stek lök, vitlök, svamp och timjan i lite smör och slå på öl. Koka sedan i ca 15 minuter och tillsätt tryffeljuicen. Låt puttra ytterligare 10-15 minuter och smaka av med salt och eventuellt lite socker samt en skvätt vinäger.

1 påse jordärtskockor
2-3 stora potatisar
1 stor klick smör
1 dl grädde
salt
olja att rosta i

Rosta alla skockor i olja och salt i ugnen (200°C). Spara ½ till servering och koka resten med grädde och smör. Mixa sedan detta med en stavmixer till en jämn kräm. Servera alltsammans och njut!












Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".