Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

DAGENS RECEPT

Publicerat fredag 9 januari 2015 kl 13.30
Andreas chokladfondant med hallonkärnor och coulis
Andreas chokladfondant med hallonkärnor och coulis

Linns recept på chokladfondant

Ingredienser:
200 g choklad
200 g smör + 50 g extra till senare
4 st ägg
2 dl socker
1 dl kakao
1 dl vetemjöl
1 nypa salt

Smält smöret på spisen och låt det brynas, ta lite extra men häll av det och spara till garnityren den. Blanda i chokladen i smöret och smält samman.

Blanda ägg med socker tills sockret löser sig.
Vispa ner chokladsmöret tillsammans med ägget och sockret.
Sikta ner vetemjöl och kakao i smeten, sikta så du slipper klumpar.
Slå upp i portionsformar, testbaka en chokladfondant i ugnen. 220 grader i ca 7-12 minuter. Allt beror på ugnen. Testa er fram! Fondanten ska vara hårt på ytan och mjuk och rinnig i mitten.

Hallonsås:
2 dl juice från hallon
1 dl socker
Det sparade brynta smöret
1 klick levande smör
1 nypa salt

Gör en ljus karamell av sockret och tillsätt sedan saften (bären kan sparas till smoothies eller sylt) koka i ca 4 minuter och låt sedan svalna något. Mixa då i levande smör och sedan det brynta smöret i en stråle och tillsätt sedan en nypa salt. Håll "beavarmt" fram till servering.

Rostade kanderade mandlar:
1 påse mandlar
1/2 dl socker
1 msk smör
Salt

Rosta mandlarna i ugnen på 180 grader i 4 minuter. Smält socker i en kastrull och tillsätt mandlarna. Rör hela tiden så att sockret kristalliserar sig. Fortsätt ändå röra så att sockret smälter igen och blir en hård karamell runt om. Klicka då i smör så att de lossnar lite från varandra och häll upp på ett bakplåtspapper. Salta lätt och låt svalna. Hacka dem sedan lite och servera med fondant och hallonsås.

 

Andreas recept på varm chokladfondant med halloncoulis 

Ingredienser
300 g mörk 70 % kvalitetschoklad eller blockchoklad
300 g smör
5 dl vetemjöl
3 dl socker
6 äggulor
6 hela ägg

Du behöver muffinsformar i aluminium eller teflon och smör och ströbröd till smörjning.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Pensla formarna med smält smör och klä dem med ströbröd, slå ut överflödigt ströbröd.
Smält chokladen och smöret i vattenbad.
Blanda socker, ägg och rör ner det i chokladsmeten.
Sikta mjölet och vänd ner det i smeten.
Skeda upp smeten i formarna och tryck i tre färska hallon i varje form.
Gräddas i 175 grader ca 7-10 minuter i varmlufts ugn.
Skär med en kniv runt kanten på formen och stjälp upp dem på tallriken. De skall vara flytande (ogräddade) i mitten. Man ser att de är klara när kanterna börjat bli torra. 

Hallonsås
2 askar färska hallon eller frysta
2 dl socker

Koka ihop, smaka av så att coulien inte är för söt. Sila i ett durkslag så att stjärnorna inte är med i såsen. Coulien går att använda både varm och kall.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".