Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

Veckans recept!

Publicerat torsdag 22 januari 2015 kl 15.14
Vinnarpizzan
Oskars vinnarpizza

Oskars Pizza

Pizza deg (2st):
300 g mjöl(150 g vetemjöl special 150 g 00-mjöl)
4 g jäst
200 g vatten
9 g salt
9 g oliv olja

Toppings:
1 burk hela tomater av bra kvalité
25 g mozzarella
Salsiccia av bra kvalité med fänkål
1 rödlök
Chili-flakes
Vitlök
En skiva bröd
Olivolja
Parmesan
Basilika

Lös upp jästen i vattnet och blanda sedan i mjöl och olivolja. Tillsätt saltet sist. Blanda med träslev för att kombinera allting. Låt sedan vila utan handuk i ungefär 15 minuter. Fortsätt sedan knega tills degen är slät och elastisk. Dela i två bitar och låt den jäsa i kylen minst 24 timmar och högst 48.

Börja med att dra sönder brödskivan och mixa ner till brödsmulor tillsammans med en klyfta vitlök och olivolja. Rosta sedan brödet i stekpanna tills brödet är rostad i ca 3 minuter.

Tomatsås
Det är frivilligt om man vill koka en tomatsås. Ett enkelt sätt dock jag brukar använda är att ta ut de hela tomaterna ur burken, mixa ner och smaksätta med bra olivolja , salt och en gnutta socker tills jag tycker den blir god. Kan rekommendera ha hög syra på tomatsåsen till pizzan.

Baka ut pizzan. Om det är svårt med händerna så använd en kavel. Toppa med 3 matskedar tomatsås sen chiliflakes. Sen mozzarellan. Där efter den upphackade rödlöken. Ta sedan ut köttet ur fjälstret på salsiccian och sprid över pizzan. Toppa med lite olivolja. Se till ha ugnen på max temperatur. Det är lite olika hur lång tid det tar men när kanterna börjar få färg och undersidan ser gräddad ut. Ta ut och toppa med brödsmulorna, parmesan och lite färsk riven basilika.

Fredagspizza à la Kock-Linn

Dag 1 (kvällen innan pizzan ska bakas)
500 g vetemjöl
500 g vatten (5 dl)
1 g jäst

Bland ihop ingredienserna och låt stå i rumstemperatur i en stor bunke med lock.

Dag 2
Blanda ner 300-400 g vetemjöl och 20 g havssalt i fördegen och låt den jäsa till dubbel storlek. Kavla ut tunna pizzor och lägg dem på bakplåtspapper. 

Lägg på saker du tycker är goda i så tunna bitar som möjligt. Lägg först på osten och sen resten av ingredienserna..

Min topping:
Mozarella
Parmesan
Tunt skivad aubergine och zucchini (marinerade i salt och olja)

Baka pizzorna på hög värme (så högt det går) tills osten och kanterna fått fin färg. Ringla över olivolja och flingsalt. Toppa med avokado och basilika. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".