Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

Veckans recept!

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 14.17
ingredienser till veckans rätt
Veckans maträtt består till viss del av dessa ingredienser.

Gustafs risotto

ingredienser:

4 dl Arborioris eller Carnaroliris
2 dl vitt vin
ca 300 g champinjoner
2 tärningar svampbuljong
1 tärning grönsaksbuljong
ca 250 g sparris
ca 1 dl riven parmesanost
ca 1 dl riven västerbottenost

Gör såhär:

Skär champinjonerna i ganska stora bitar utom två som du finhackar/river.

Finhacka lök och vitlök

Koka upp ca 1,5 l vatten och ha i svamp och grönsaksbuljongen.

Stek champinjonbitarna i en torr panna på medelvärme så att de börjar tappa vätska. När de har stekt en stund så tar du ur dem ur pannan, se till att behålla vätskan.

Ha i olivolja i pannan och stek löken och den rivna svampen så att den blir mjuk. När löken är mjuk höjer du värmen och har i riset och rostar det i 1-2 minuter, därefter har du i vinet och låter det ånga bort, därefter börjar du späda riset med vatten, sänker värmen lite och fyller på alltmedans det ångar bort. det ska koka ca 15-20 min. Under tiden skär du sparrisen i små bitar och steker. När riset börjar bli färdigt har du i den stekta svampen, sparrisen och sedan den rivna osten, och tar av den från pannan och rör om, på med ett lock och låter den vila några minuter.

Garnera sedan med svartpeppar efter smak

 

Linns kockiga svamprisotto

ingredienser:

8 dl arborioris
1 liter vatten
1 liter vitt vin
torkad svamp
100 g champinjoner
100 g ostronskivling
5 schalottenlökar
2 morötter
200 g smör
1 stor bit parmesan
1 påse ruccola
olivolja
flingsalt
1 msk socker
1 msk ättika
1 nypa salt
svartpeppar från kvarn

Gör såhär:

Dela tomaterna och torka dem i ugnen på 120°C i en timme med lite salt och olivolja på. Öppna ugnen emellanåt för att släppa ut ånga, om du inte har en spjällfunktion på din ugn.

Finhacka löken, men spara en som du skivar tunt i ringar och syrar med ättika, socker och salt. Finhacka 2 vitlöksklyftor.

Blötlägg svampen i kokt vatten och använd sedan samma vatten till buljongen. Tillsätt löksnuttarna, morötter, en vitlöksklyfta och snuttar från champinjoner och ostronskivling.

Stek svampen i en stekpanna i olja och smör och salta.

Koka sedan buljongen på svag värme en liten stund, häll i vinet och sila sedan. Fräs då hackad lök och vitlök i en stor gryta i lite olja och tillsätt sedan riset. Fräs en stund och tillsätt vätska i omgångar under ständig omrörning. Sänk värmen och låt det puttra sakta. Tillsätt eventuellt lite vatten eller om du har buljong kvar. När riset är klart, men har lite tuggmotstånd, tillsätt den stekta svampen. smör och ost, smaksätt med salt och servera genast med ruccola, torkade tomater, syrad lök, lite olivolja och ett par varv med pepparkvarnen

Njut i ca 10 minuter och dö sedan av fett och kolhydratskoma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".