Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

Veckans recept!

Publicerat torsdag 12 februari 2015 kl 15.29
Fina fisken! Foto: Emilia Melgar/ Sveriges Radio
Fina fisken! Foto: Emilia Melgar/ Sveriges Radio

Paulex fisk!

Du behöver:
Hel rensad torsk eller öring på ca 1-2 kg. Huvud och stjärt ska vara kvar men fisken ska vara rensad på innanmätet. 
Raps- eller solrosolja till stekning
3 st citroner
1 pkt normalsaltat smör 500 gram
1 vitlök
1 chili, röd
2 tomater
1 kruka koriander
1 knippe dill
1 kruka citronmeliss
1 gurka
4 st jämnstora morötter
Mandelpotatis eller delikatesspotatis
4 ägg
Svartpeppar (i kvarn)
Vitpeppar (malen)
Flingsalt
Vitvinsvinäger
Flytande honung

Sätt ugnen på 200 grader. 
Fisken: Börja med att fjälla av fisken. Håll ett stadigt grepp om fiskens stjärt och skrapa med kniven mot fjällens riktning så att de överflödiga fiskfjällen lossnar. Skölj sedan fisken under rinnande vatten. Både ut och insidan. Gnid in fisken i salt och nymalen svartpeppar. Hacka chili och örter. Blanda ihop tillsammans med lite citronsaft. Gnid in fisken i blandningen och fyll sedan fiskbuken med resten av blandningen. Lägg även i några klickar smör och några skivor citron inne i buken. Gör några snitt i fiskens sida som du även dessa fyller med smör.
Lägg fisken på en plåt som är täckt med folie. Bredvid fisken kan du gärna lägga halvor av citroner och hela vitlökar. Till sist, pressa saften ur en citron över hela fisken.

Fuskhollandaise: Koka upp ca ½ dl vatten tillsammans med ca 2-3 msk vitvinsvinäger. Krydda med lite vitpeppar. Jag brukar även ha i några droppar worcestershire sauce. Ta bort kastrullen från värmen. Ha i två äggulor i kastrullen och vispa till en jämn skummig vätska.

Koka upp smör, ca 200 gram. Häll försiktigt smöret i äggskummet under omrörning. Med tiden tjocknar såsen och får en krämig konsistens. Smaka av med salt, vinäger och peppar. Titta till den då och då och rör om.

Sätt in i fisken i ugnen. Tiden som fisken ska stå i ugnen beror på fiskens vikt/storlek/sort. När skinnet börjar lossna så betyder det att fisken börjar bli klar. Du kan exempelvis testa detta genom at dra lätt i sidofenan på fisken och se om skinnet lossnar. Det är viktigt att hålla koll på fisken under tiden. Ös fisken då och då med vätskan som runnit ut på plåten. När fisken är klar, strö rikligt med flingsalt och lite nymalen svartpeppar över fisken, pressa även gärna över lite färsk citron som en sista touch.

Linns gös med brynt smörsås och blomkål!

Fisk
1 gös på ca 1 kg (urtagen)
smör
salt

Stycka gösen genom att ta bort magdelen och gör ett snitt längs ryggraden på ovansidan. Stek den i smör och baka sedan klart den i ugn tills att den lossnar lätt från benen. Lossa köttet och servera genast!

Blomkålspuré:
1 blomkålshuvud
2 dl grädde
salt

Koka blomkålen i grädde och lite vatten tills mjuk. Mixa och smaka av med salt.

Blomkålshuven:
1 romanescohuvud
salt
Dela huvudet i små knippen och koka sanbbt i saltat vatten.


Brynt smörsås:

1 ägg
juice fr ¼ citron
1 krm salt
200 g smör

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och låt det brynas. Det vita i smöret (salt, vätska och mjölksocker) ska ha en nötbrun färg. Dra kastrullen åt sidan, låt smöret svalna och de brynta smulorna sjunka till botten. Koka ägget i kokvattnet från grönsakerna, i två minuter. Kyl det sen i kallvatten och knäck ut det i ett litermått. Skrapa ut den vita som sitter kvar i skalet med en sked. Tillsätt salt och citronjuice och mixa med stavmixer. Häll sedan i smöret i en tunn stråle under mixning, utan att få med de brynta smulorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".