Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

DAGENS RECEPT: Jakiniku!

Publicerat fredag 13 november 2015 kl 13.17

KockLinns Yakiniku

Du behöver:
strösocker
1 msk rapsolja
1 msk sesamolja
1 msk ingefära, färsk riven
0,5 dl purjolök, fint skuren
2 msk sesamfrö
1 vitlöksklyfta, riven
600 g entrecote, eller biff, frusen
3 msk mirin
1,5 dl soja, japansk
3 msk sake

Låt entrecôten halvtina och skär den sedan i mycket tunna skivor.

Blanda alla ingredienserna till såsen utom purjolök. Varva köttskivorna med såsen. Blanda ordentligt sa att såsen når köttet överallt. Låt marinera 2–6 timmar.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet i olja och sesamolja. Häll sedan på såsen och låt puttra tills det mesta av marinaden kokat in, ca 5 min. Tillsätt purjolöken mot slutet. Strö över rostade sesamfrön. Servera gärna med ris blandat med lie mirin och pressgurka.

Pressgurka

1 skivad gurka
1 nypa salt
1 msk socker
½ msk ättika
½ msk mirin
1 msk rostade sesamfrön

Blanda alltsammans och låt det ligga i rumstemperatur i 20 minuter. Sila bort vätskan innan servering.

Utmanar-Linns YAKINIKU
ris med kött på japanskt vis

För fyra personer. Du behöver:

600 g entrecôte
0,75 dl japansk soja
4 msk socker
4 msk purjolök
3 vitlöksklyftor
1 msk vita sesamfrön
0,5 msk färsk ingefära
0,5 päron
lite svartpeppar
sesamolja att steka i (räkna cirka 3 msk)

ATT SERVERA TILL
jasmin- eller basmatiris

Ta fram en bunke eller stor skål att marinera köttet i. Skiva entrecôten i tunna skivor, nästan strimlor och rensa bort överflödigt fett om du tycker det behövs. Utgår du från färdiga skivor så skär köttet på kortsidan så att varje köttbit blir 0,5 cm tjock och 2 cm bred, längd spelar ingen roll. Rosta sesamfrön i torr stekpanna. Finhacka purjolöken och pressa vitlöken i vitlökspress. Riv ingefäran och det halva päronet. Blanda alla ingredienser FÖRUTOM sesamoljan, denna ska du steka i senare. Låt köttet marinera i minst 30 minuter.

Koka under tiden riset enligt förpackningens anvisningar. När riset kokat klart, sätt en gjutjärns- eller annan värmetålig stekpanna på hög värme, häll i sesamolja. Stek köttet i omgångar (viktigt, annars kokas köttet) hastigt. Köttet är som godast om det har en röd kärna. Servera med kokt ris och med marinaden som sås. ÄT!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".