Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Adrian och Arantxa med gäster ger dig din förfest i radio - LIVE - förpackad i ett quiz.

DAGENS RECEPT: Risotto

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 13.58
Karins Risotto! Foto: Emilia Melgar/ SR
1 av 2
Karins Risotto! Foto: Emilia Melgar/ SR
KockLinns Risotto! Foto: Emilia Melgar/ SR
2 av 2
KockLinns Risotto! Foto: Emilia Melgar/ SR

Linns kockiga svamprisotto

Ingredienser
8 dl arborioris
1 l vatten
1 l vitt vin
torkad svamp
100 g champinjoner
5 schalottenlökar
2 morötter
200 g smör
1 stor bit parmesan
1 påse spenat
olivolja
flingsalt
1 msk socker
1 msk ättika
1 nypa salt
svartpeppar från kvarn

Finhacka löken, men spara en som du skivar tunt i ringar och syrar med ättika, socker och salt. Finhacka 2 vitlöksklyftor.

Blötlägg svampen i kokt vatten och använd sedan vattnet att koka buljong på löksnuttarna, morötter, 1 vitlöksklyfta och snuttar från champinjoner.

Stek svampen i en stekpanna i olja och smör och salta.

Koka sedan buljongen på svag värme en liten stund, häll i vinet och sila sedan. Fräs då hackad lök och vitlök i en stor gryta i lite olja och tillsätt sedan riset. Fräs en stund och tillsätt vätska i omgångar under ständig omrörning. Sänk värmen och låt det puttra sakta. Tillsätt eventuellt lite vatten eller om du har buljong kvar. När riset är klart, men har lite tuggmotstånd, tillsätt den stekta svampen. smör och ost, smaksätt med salt och servera genast med spenat, syrad lök, lite olivolja och ett par varv med pepparkvarnen

Njut i ca 10 minuter och dö sedan av fett och kolhydratskoma.

Karins lyxiga risotto

Ingredienser
2 schalottenlökar finhackade
ca 1 dl Olivolja
3 dl Arborioris
ca 2 dl vitt vin torrt
ca 1 liter kycklingbuljong varm
2 dl (60g) parmesan
salt
nymalen svartpeppar

Värm buljongen i en kastrull för sig. Därefter börjar du med risottokastrullen. Fräs löken mjuk i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme utan att den får färg.
Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
Tillsätt den varma buljongen lite i taget.
Börja med 3–4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Rör om ofta och sänk värmen.
Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.
Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd.
Steg 4 och 5 tar tillsammans ca 18–20 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost. Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare. Smaksätt med salt och peppar. Rör om väl och servera direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".