Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En radiodramaserie för unga i 15 delar. Programmet har slutat sända.

Här är hela chattet med prästen Hans Gentzel

Publicerat lördag 20 juli 2013 kl 12.30

I samband med #Terapioffers tredje del om Maxime var f d sjukhusprästen och psykoterapeuten Hans Gentzel här och chattade.

Benjamin Thorén: Nu är Hans Gentzel här och chattar med oss. Vi hälsar dig välkommen. Första frågan kommer alldeles strax.

12:04, 21 July 2013

frågvis: Vad skulle du ge för råd till en tjej som Maxime efter pappan tagit sitt liv?

Hans Gentzel:

Jag skulle säga till Maxime att fortsätta ta kontakt med någon vuxen du har förtroende för.

12:14, 21 July 2013

Hans Gentzel: Ja, mycket väl. Det här är något av det värsta man kan råka ut för som ung människa. Man ska inte skämmas eller vara ledsen över att man inte klarar av det utan hjälp. Och hjälp finns att få.

12:18, 21 July 2013

Pella: Har du lyssnat på den här serien? Känner du i så fall igen Nimas och Maximes problem från ditt jobb?

Hans Gentzel:

12:19, 21 July 2013

Amanda: Hej detta avsnitt var hemskt och sorgligt. Är detta på en sann historia?

Hans Gentzel: Det vet inte jag, men det skulle det kunna vara. Det är realistiskt gjort. Det här konversionssyndromet är inte ovanligt. Att psykiska påfrestningar kan visa sig i kroppen.

12:21, 21 July 2013

vale: På vilket sätt tror du att man kan hjälpa de andra i familjen när någonting så hemskt händer? Jag menar hur man kan hjälpa de hemma att bearbeta händelsen, hur kan man uppmuntra de att prata med varannan och inte försöka att "gömma" det? Hur kan man hjälpa de att visa rädlsa, att visa att de är arga. ledsna, men nära varannan?

Hans Gentzel: Det är inte alltid så att de närmaste är de bästa hjälparna. De är också drabbade. Hjälp utifrån kan komma från PBU, BUP, skolhälsovården till exempel. Det är så mycket känslor som är i luften vid en sån här förlust så det kan vara bra med input utifrån.

12:27, 21 July 2013

Hans Gentzel: Frågan om synd eller inte är inte en fråga jag sysslar med, eller tacklar som du säger. Inte i första hand. Att säga till den som kommer att din pappa har syndat, det är ingen människa hjälpt av. Och dessutom sker de flesta självmord p g a psykisk ohälsa. Då är frågan om synd ointressant.

12:31, 21 July 2013

frågvis: Hur tacklar du som präst ett sånt här fall. Är inte självmord en synd i kristna termer?

Hans Gentzel:

12:32, 21 July 2013

vale: Kan du förklarar bättre hur man kan ta kontakt med BUP och PBU och vad förkortningar betyder? (I fall, t.ex., kan man inte bra svenska och kommer kanske från att annat land).

Hans Gentzel: Det finns något som heter Sjukvårdsupplysningen på flera språk. Det kan du hitta på nätet. BUP och PBU är två beteckningar på den psykiatriska barn- och ungdomsvården.

12:34, 21 July 2013

Pella: Det verkar som om Maximes mamma inte förstår hur Maxime känner sig. Vad skulle du säga till mamman? Skulle det vara bättre om du träffade båda två eller är det bättre att prata med dem separat. Och ger du råd eller ställer du bara frågor när du träffar människor?

Hans Gentzel:

Om de vill träffa mig så får de bestämma hur, om de vill komma bägge eller separat. Jag ställer både frågor och ger råd. Jag skulle ta reda på varför de vill träffa en präst.

12:36, 21 July 2013

vale: Från din erfarehet, brukar killar och tijejer reagerar på två olika sätt?

Hans Gentzel: Så mycket erfarenhet har jag inte av unga. Men det är större skillnad mellan individer än mellan kön.

12:37, 21 July 2013

Hans Gentzel: Tillägg: Kanske vänder flickor sorg och vrede inåt och pojkar utåt i större utsträckning, om man nu ska leta efte en skillnad.

12:38, 21 July 2013

vale: Och om det inte finns någon vuxen hon kan lita på?

Hans Gentzel: Om hon inte klarar av att lita på någon alls så kan det gå illa. Hon behöver hjälp. Man kan inte tvinga henne att öppna sig. Man kan bara erbjuda hjälp. Samhället har också ett ansvar att upptäcka och ta hand om en ung person som behöver hjälp. Gå in på SPES hemsida. Det står för organisationen suicidprevention och efterlevandestöd. De kan svara på de här typen av frågor.

12:45, 21 July 2013

Benjamin Thorén: Vi rundar nu av chattet med en sista fråga till Hans.

12:46, 21 July 2013

Sigge: Berätta lite om jobbet som fängelsepräst. Är det stor skillnad mot att vara psykoterapeut?

Hans Gentzel: Jag var sjukhuspräst, inte fängelsepräst. Ja, man söker präst och psykoterapeut av olika skäl. Själavård och psykoterapi har mycket gemensamt. Om någon som är drabbad av självmord i närheten kontaktar en präst så har man också förmodligen existensiella frågor. Väljer man en psykoterapeut så gör man det kanske mer för att komma över sin ångest. Frågan om eventuell skuld kan komma till båda. Självmord är inte primärt en moralisk fråga. Det är till största delen en fråga om psykisk ohälsa.

12:53, 21 July 2013

Benjamin Thorén: Vi tackar Hans Gentzel så mycket för alla svaren! Nästa vecka chattar vi igen!

12:56, 21 July 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".