Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mediemagasin i P1 som sände fram till 2007

STASI försökte lura medierna

Publicerat onsdag 1 september 2004 kl 10.44

P1 2/1 2004

Om hur östtyska säkerhetspolisen STASI försökte lura svenska och utländska medier. Förre chefen för STASI:s desinformationsavdelning berättar hur falska rykten om aids spreds ut för att misskreditera östblockets ärkefiende - Usa.
Stasi planterade ut uppgifter om att Aids skulle ha utvekclats av amerikanska militären. Filmaren Roy Andersson var en av dom som fascinerades av tankegångarna. Och dom låg senare till grund för hans omstridda film ”Någonting har hänt”.

Och här två länkar till en del av den debatt som uppstått efter programmet:
Stasi planterade ut rykten om AIDS - och fick Roy Anderssons att nappa
Den 2 januari handlade Vår Grundade mening om hur östtyska säkerhetspolisen Stasi spred fabricerade rykten på 80-talet. Närmare bestämt att immunsjukdomen AIDS skulle ha framställs i laboratorier i Fort Detrick, Maryland, USA.
- USA hade länge sysslat med framställning av biologiska vapen. Därför hittade vi på att USA utvecklat AIDS i laboratorier. Vi ville ge USA skulden för sjukdomen, säger förre Stasiofficeren Günter Bohnsack som arbetat på utlandsspionaget HVA:s särskilda desinformationsavdelning.
Filmaren Roy Andersson fascinerades av tankegångarna från Östberlin De utgjorde grunden för hans kontroversiella AIDS-film ”Någonting har hänt”. Den hade beställts av Socialstyrelsen 1986 och skulle användas som upplysningsfilm på skolor och regementen, men stoppades ett år senare. Myndigheten ansåg att det sakandes grund för Roy Anderssons påstående att AIDS skulle vara framställt i ett laboratorium.
Socialstyrelsen fick kraftig kritik för att ha stoppat Roy Anderssons film. Myndigheten anklagades t o m för censur. Mot bakgrund av Günter Bohnsacks uppgifter och dokument i Stasis gamla arkiv omvärderas nu Socialstyrelsens beslut.
Vår grundade mening har vid 14 tillfällen försökt komma i kontakt med Roy Andersson för att få en intervju. Men han har valt att avstå från att medverka i programmet. Först en dryg månad efter sändningen kommenterade Roy Andersson uppgifterna i Aftonbladet:
”Jag vill understryka att jag aldrig påstått att Fort Detrick avsiktligt har smittat ned mänskligheten med AIDS”, skrev han på tidningens kultursida den 31 januari. ”Jag har endast velat upplysa allmänheten om att oerhört hasardartad och riskfylld virusforskning har ägt rum både inom och långt utanför Fort Detricks väggar”.
Programmet har lett till en debatt som förts i Expressen den 2 januari och i Aftonbladet den 31 januari och 4 februari 2004. (Se länkar ovan)
Vår grundade mening har erbjudit Roy Andersson att medverka i ett kommande program, närhelst han känner sig redo för en intervju.

Redaktör: Christoph Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".