Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viggo och Olga älskar att fiska! Experten Martin Falklind hjälper dem.

Fakta om Abborre

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 16.36
Viggo och Olga grillar abborrar.

Abborren är en av Sveriges mest omtyckta fiskar. Till att börja med är den fantastiskt god att äta. Dessutom är abborren ofta den första fisken man fångar som nybliven sportfiskare. 

Den har gett många fina minnen åt stolta, fiskande barn. Det är kul när man fångar sin första abborre!

Abborren finns i hela landet vilket gör att det inte är långt till ett vatten med abborre i, vart man än bor i Sverige. Det är en väldigt vacker fisk med gröna sidor, svarta ränder, vit mage och två stora ryggfenor med en stor svart fläck på den främre fenan. Fenorna på bröstet, magen och stjärten lyser ibland i knallrött och ögonen är gula.

Abborren är ganska glupsk och avundsjuk så det är ofta ganska lätt att fånga dem. Och lyckas man fånga en brukar de andra abborrarna bli avundsjuka på den abborren som åt upp masken och mystiskt försvann. Då kan det vara bra att fiska på samma plats som den första nappade på för att fånga de avundsjuka kompisarna till abborren.

Små abborrar äter gärna insekter medan de större äter andra fiskar och ibland till och med mindre abborrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".