Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyhetspolicy

Uppdaterat torsdag 24 oktober 2013 kl 09.00
Publicerat onsdag 24 november 2004 kl 16.34

Ekot är Sveriges Radios nyhetsredaktion och ansvarar för den dagliga nyhetsrapporteringen.

Sant och relevant
Grunden för Ekots nyhetsvärdering är att det som sänds skall vara sant och relevant. Det ska också vara viktigt för många och ha konsekvenser för många. Ekots uppgift är att kontinuerligt följa också komplicerade nyheter på ett sådant sätt att de sätts in i ett sammanhang så att hela radions publik kan förstå och känna sig informerad. Ekots huvudredaktion ligger i Stockholm, men redaktionen har ett ansvar att inte begränsa nyhetsurvalet till sådant som sker i Stockholm med omnejd eller spegla bara ur ett ensidigt storstadsperspektiv.

Vårdat språk
Ekot ska använda ett vårdat, opartiskt, begripligt och korrekt språk. Det betyder att värdeladdade ord eller begrepp ska undvikas, liksom fack- och byråkratspråk. Nyhetsspråket skall vara välavvägt, nyanserat, omväxlande och precist.

Trovärdighet
Lyssnarna ska kunna tro på vad vi säger. Vår rapportering ska präglas av noggrannhet, saklighet och objektivitet. Trovärdigheten är Ekots kännetecken.

Snabbhet
Vi sänder dygnet runt. Ambitionen är att vara först. Snabbheten är ett av radions viktigaste konkurrensmedel. Dock måste sanningskravet i alla lägen sättas främst.

Ekot mot strömmen
Vi ska inte följa nyhetsströmmen utan ligga före den. Vi ska vara förutseende, inopportuna och inte snegla på vad andra gör. Vi ifrågasätter ständigt vedertagna fakta och ställer frågan - förhåller det sig verkligen inte i själva verket tvärtom?

Ekot är konsekvensneutralt
Vår grundregel är att nyhetsförmedlingen är konsekvensneutral. Att en part kan vinna eller förlora på vår publicering är inget skäl för oss att avstå. Vi sänder det som är viktigt enligt relevans- och saklighetskraven. Det är inte nyhetsförmedlarens sak att ta hänsyn till vem som gynnas eller missgynnas av en viss nyhet.

Vem har ansvaret?
Det yttersta ansvaret för allt som sänds har Ekochefen som är ansvarig utgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".