Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ovanliga möten, skratt och allvar, politik och kultur. Intressanta frågor debatteras direkt inför publik...

"Det finns inget mod att sätta upp en nollvision"

Publicerat fredag 14 november 2014 kl 10.15
Marika Markovits, chef för Stadsmissionen. Foto: Privat
Marika Markovits, chef för Stadsmissionen. Foto: Privat

Marika Markovits möter ständigt människor, både gamla och unga, som saknar egen bostad. Hon är präst och chef för Stockholms Stadsmission, och tycker att politikerna saknar modet att ta tag i frågan om hemlösheten. I P1 debatt söndagen den 16 november ger hon sin syn på varför människor är hemlösa i ett välfärdsland som Sverige.

Vad är din egen erfarenhet av hemlöshet?

− Jag arbetar som chef för Stockholms Stadsmission och möter både ungdomar och vuxna som lever i hemlöshet, särskilt i Bullkyrkan där jag tjänstgör som präst.

 

Varför är så många människor hemlösa i Sverige?

− Det beror på att människor med lägre inkomster, tidigare skulder eller social problematik i bagaget systematiskt utestängs från bostadsmarknaden. Det saknas bostäder och de som finns är för dyra vilket leder till att allt fler blir hemlösa. Det finns heller inte tillräckligt politiskt fokus på hemlöshetsfrågor och inget mod att sätta upp en nollvision.

 

Vad kan vi göra för att motverka hemlöshet? Gör vi det?

−  Regeringen måste utforma en hemlöshetsstrategi, ta den nationella hemlöshetssamordnarens förslag på allvar och genomföra dem. Dessutom behöver regeringen inrätta en tak-över-huvudet-garanti på statens bekostnad för alla människor som vistas i vårt land, inte bara för svenska medborgare.

 

Vem bryr sig om de hemlösa?

− Allmänheten, alla gåvogivare, många professionella inom stat, kommun, landsting, ideella organisationer, journalister med flera.

 

P1 Debatt sänds live ifrån Studion i Kulturhuset i Stockholm söndagen den 16 november, med start klockan 16:00. Mer information och en fullständig gästlista hittar du nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".