Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ovanliga möten, skratt och allvar, politik och kultur. Intressanta frågor debatteras direkt inför publik...

"Hur mycket tål de anhöriga?"

Publicerat torsdag 27 november 2014 kl 12.09
Susanna Alakoski. Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin
Susanna Alakoski. Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin

Susanna Alakoski är författare av mycket populära böcker, som "Svinalängorna" och "Håpas du trifs i fengelset". Hon har även ett starkt personligt engagemang i narkotikafrågan, och har skrivit mycket om kampen för överlevnad som anhöriga till missbrukare måste gå igenom. Detta kommer hon att prata om i P1 Debatt, söndagen den 7 december:

Har Sverige en rimlig narkotikapolitik?

 − Sverige har i grunden en klok restriktiv alkohol- och narkotika politik. Men den saknar resurser för att kunna verka så väl som den egentligen skulle kunna göra, inte minst när det gäller anhörigperspektivet.

 

Görs det tillräckligt för att stoppa missbruk?

 − Nej, exempelvis skulle nya okända och farliga droger som Spice kunna stoppas om Tullen gavs tillräckliga resurser.  Missbruk påverkar dessutom ofta anhöriga på ett negativt sätt, sett ur ett anhörigperspektiv görs det alldeles för lite.

 

Vilka droger borde legaliseras? Vilka borde vara illegala?

 − Personligen har jag aldrig lockats till droger, har ur anhörigsynvinkel svårt att se exempel på droger som borde legaliseras. Har aldrig hört någon anhörig önska det.  

 − Är inte bekant med alla nya narkotiska preparat, gillar i det här avseendet en mycket restriktiv och sträng hållning.

 

Hur mycket knark tål Sverige?

 − Frågan borde formuleras om. Hur mycket knark tål anhöriga, det vill säga barn, föräldrar, fruar, män, sambos, mor-och farföräldrar och syskon till narkomaner? 

 

P1 Debatt sänds live ifrån Studion i Kulturhuset i Stockholm söndagen den 7 december, med start klockan 16:00. Mer information och en fullständig gästlista hittar du nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".