Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ovanliga möten, skratt och allvar, politik och kultur. Intressanta frågor debatteras direkt inför publik...

Debattforum: Vilken roll ska kungahuset ha i Sverige?

Publicerat fredag 3 juni 2016 kl 19.37

Hej och välkomna allihopa till debattforumet! Du kan ställa frågor och göra inlägg redan nu. Men vi publicerar och svarar först när sändningen sätter igång på söndag kl 16.03 och den pågår i två timmar, med en extra halvtimmes debatt som bara sänds här på webben. Debattforumet kommer alltså vara öppet då för kommentarer till omkring 18.30.

Sveriges Radios regler för kommentarsfält gäller även i chatten, så kom ihåg att hålla dig till ämnet – "Vilken roll ska kungahuset ha i Sverige?" – annars kan det hända att ditt inlägg tas bort.

Olivia Wikström: Hej och välkomna till chatten! Här ska vi, precis som i radion, snacka kungahuset. Vilken roll ska det ha i Sverige?

Jag som kommer vara med er här i chatten heter Olivia Wikström. Sveriges Radios regler för kommentering gäller, de hittar du här: http://t.sr.se/1gyPn1j. Nu kör vi igång!

15:42, 5 June 2016

Toive: Jag är själv åt vänster och vill kämpa för en mer jämlik och demokratisk värld. Men jag är ändå för den svenska monarkin. I Sverige ska vi alltid vara så moderna och vi vill så ängsligt fila bort allting som stör den politiskt korrekta (moderna) linjen. Vi vill rensa bort allt som påminner oss om vår historia som kanske inte var så PK. Visst är monarkin till viss del både ojämlik och odemokratisk. Men jag tror inte det blir mer jämlikhet och demokrati om vi inför republik. Ska vi inte också riva Visby ringmur eftersom den inte uppfyller byggnormen? Jag kom ihåg när Sven Wollter i SVT debatterade för att avskaffa den svenska monarkin. Men då sa han inget om den kejserliga dynastin som vuxit fram i Nordkorea – det land han annars försvarar. Nä, om monarkin ska avskaffas så tycker jag vi börjar med Nordkorea. Fortsätt sen med Thailand där all kritik av monarkin bestraffas hårt. Och sen kunde man väl ta Storbritannien vars monarki symboliserar britternas koloniala erövringståg över hela jordklotet. Och när allt detta är gjort kanske vi kan börja diskutera republik även i Sverige.

15:43, 5 June 2016

Anders Westlund: Yasmine Larsson skriver i Dagens Samhälle den 2 juni: "Trots över 40 år på tronen har kungen alltså inte förstått att han inte ska blanda sig i demokratiska beslutsprocesser. Eller så vet han var gränsen går, men väljer ändå att gå ut i frågan." Det är beklämmande att vi har riksdagsledamöter som är så okunniga och/eller förljugna. Kungen har inte lagt sig i den demokratiska beslutsprocessen. Den var avslutad när han uttalade sin åsikt i ämnet. Att kungen enligt Regeringsformen inte skulle få uttrycka några åsikter alls om fattade politiska beslut, inte ens om en kommunal detaljplan gällande en byggnad är ju struntprat. Allt kan inte skrivas in i lagar. Vill man ta del av lagstiftarnas tankegångar och syften bör man studera förarbetena. När det gäller Regeringsformen sägs i förarbetena följande om statschefens möjligheter att uttala åsikter: "bör undvika bl.a. sådant som kan uppfattas som ståndpunktstagande i omstridda samhällsproblem". Nobelcentret är förvisso omstritt, men det har ju inte alls digniteten av ett "samhällsproblem". Det är en byggnad.

15:44, 5 June 2016

Otacksamma Föräldern: Varför skall ännu en lillprins behöva bära namnet efter en stupad Nazist som var son till en dömd krigsförbrytare? Har inte hovet fått nog av tråkiga associationer efter Drottning Silvias far? Jag tänker på namnet Hubertus, som förutom att vara namnet på Jaktens skyddshelgon tillhör Kungens morbror Prins Hubertus Av Coburg som stupade under andra världskriget. Egentligen borde Carl Philip och Sofia svara på den frågan, eller Kungen själv som också bär detta namn. I brist på svar från Hovet, kanske Herman Lindqvist – historiker och tidigare kritiker till Hovets val av dopnamn vill säga något. Yasmine Larsson – Republikanska föreningen och Folke Höjmar – Rojalistiska föreningen kanske skulle kunna diskutera både arvsrätt och i det här fallet arvssynd genom namnval? Det är tydligen meningen att Hovet skall representera Sverige utomlands. Är det lämpligt att en familj som genom namnval hyllar sitt Nazistiska förflutna representerar oss i kontakten med odemokratiska länder/diktaturer som Saudiarabien och Bahrein? Jag har försökt lyfta den här frågan i ett flertal forum, men av någon anledning så verkar den vara stendöd. Beror det på det Svenska folkets omtalade positiva inställning till Kungahuset? Det kanske Jeanette Fors-Andrée – krishanterare och medietränaren Thomas Sjöberg – författare och journalist och Cecilia Åse – statsvetare vill diskutera? Men jag kanske har missförstått rubriken på programmet och att ni inte alls vill problematisera denna odemokratiska rest av det historiska klassamhället. Ni kanske föredrar ett program där journalister talar om ärvda dopklänningar och hur söta barnen är istället? Det är i alla fall inte olagligt att ha åsikter om kungahuset som i Thailand ännu...

Olivia Wikström: Varken Carl Philip eller Sofia är här i dag, så vi vet ju inte varför de valde just det namnet. Det kan ju finnas andra associationer till namnet och andra anledningar till att de valde det.

15:51, 5 June 2016

P1Debatt: Kom till Kulturhuset nuuu! Sista #p1debatt med @pascalidou och gäster! https://t.co/3jqevqCzE2

16:02, 5 June 2016

P1Debatt: Man får inte läsa något positivt om någon Bernadotte i historieböckerna, menar Herman Lindqvist i #p1debatt

16:13, 5 June 2016

P1Debatt: @LarssonYasmine om varför hon är republikan: Monarkin strider mot grundläggande värderingar och principer som jag står upp för #p1debatt

16:19, 5 June 2016

Olivia Wikström: Vad tycker ni, hotas monarkin om kungabarnen gifter sig med personer ur folket?

16:20, 5 June 2016

Olivia Wikström: Nu kommer vi in på ämnet Nobel Center här på Kulturhuset. Vilka ämen borde kungen och kungafamiljen kunna uttala sig om?

16:30, 5 June 2016

P1Debatt: Ska man kunna gå ur monarkin, på samma sätt som man kan gå ur svenska kyrkan? @Bjerkan77, barnmorska och skribent i ETC Sundsvall vill gå ur

16:31, 5 June 2016

Anders: Har kungen inte rätt att tycka till? Tja, har kungen inte också rätt att ha vilken religion som helst? Svaret på båda sakerna är nej, och lär inte ändras förrän monarkin avskaffas eller åtminstone förändras väsentligt.

16:31, 5 June 2016

Olivia Wikström: Vad tycker ni om Jenny Bjeråks idé om att man ska kunna välja själv om man vill bo i monarkin?

16:34, 5 June 2016

Gg: Republik eller kungahus. Historiskt har Sverige valt kung.Ta bort avlade kungar om man inte tror på republik

Olivia Wikström: Hur tänker du dig då?

16:40, 5 June 2016

Politikertrött skåning: Lyssna på historikern/författaren Herman Lindqvist! Han informerar i P1 sakligt om vår 1000-åriga monarkins bärare nu, släkten Bernadotte sedan 1810, som tog med sig sin förmögenhet från Frankrike motsvarande 800 miljoner kr vid anställningen (!) och räddade krigsruinerade Sveriges statskassa! Självklart har den demokratiska monarkin vi har numera i Skandinavien en stark anledning till att vi tillhör den lilla skaran länder på Jorden, som är äkta demokratier med friheter, som är fredliga, ekonomiskt mest framstående, lyckligaste (enl internationell rankning!) och öppna samhällen. Titta på det politiska kaoset efter valet 2014, när Sveriges då största parti, s, valde en ordförande, som blev statsminister, som inte ens kan samla landet i våra viktigaste och största samhällsfrågor! VEM skulle vara lämplig och tillräckligt politiskt fristående att som president representera HELA Sverige i och utanför Sverige?? HUR skulle valkampanjerna gå till och HUR MYCKET skulle dessa få kosta?? Vem skulle få finansiera valkampanjerna?? Vilken öppenhet skulle råda?? Hur ska korruption undvikas?? En president är inte som tronföljaren uppfostrad och utbildad från barnsben för att representera hela Sverige!! Det innebär nämligen kontinuitet och krav på kunskaper. Fråga vem som kan säga namnet på Tysklands president respektive Tysklands högsta politiker / Bundeskanzlerin! Och betänk USA, där nu väldigt många väljare tycker att presidentvalet är ett val mellan pest och kolera - Clinton och Trump! Hur bra är det för USA och världen? Om dessutom sossarna är smarta, låter man folket få lite fest och vardagsfrämmande glamour, medan man ägnar sig åt att uppfylla demokratin med politiska beslut. Jag vill inte ha republik, eftersom jag är trött på politiskt käbbel och mygel på höga, politiska poster.

16:41, 5 June 2016

Hans: Det vore en bra idé att låter de som vill ha monarki får betala för det precis som med kyrkan. Om det är så bra för företagen kan de betala tycker jag.

16:42, 5 June 2016

Hans: 127,5 MSEK är bara en liten del av vad det kostar. Deras resor med regeringsplanet betalas av försvaret och bevakningen av polisen t.ex.

16:42, 5 June 2016

Olivia Wikström: Nu är det paus för Ekot i etern. Men här fortsätter vi att diskutera, så skriv in era frågor och synpunkter!

16:50, 5 June 2016

Lennart från Halland: Hur kan ni hålla på och diskutera ett sådant nonsensämne när Sverige stor på randen till krig då USA och NATO gör allt för att provocera Ryssland att anfalla. Sverige kommer bli battelground för detta krig som våra politiker drar in landet i. Det är ett oerhört mycket viktigare ämne.

Olivia Wikström: Det finns såklart många ämnen vi skulle vilja ta upp! Just idag blev det kungahuset. USA och NATO kommer säkert att diskuteras i andra program framöver.

16:57, 5 June 2016

Kung Håkan von Wettet: Rösta på Victoria? Blir Sverige mer demokratiskt om vi avsaffa arvskungadömet men behåller monarkin? Jag är övertygad om att Victoria skulle få många röster och det borde väl även kännas bra för henne att bli en vald regent, eller hur ....?

17:00, 5 June 2016

Helena: Apropå att ärva SITT uppdrag..... Vore intressant att förutom att relatera till företagsimperier eller kungahus, även överföra resonemanget till media och politiker???? Det numera oftare ärvda kallet att företräda folket som politiker eller att företräda folket genom att vara den tredje statsmakten.... Kanske skulle vi förbjuda att barn till politiker/författare/mediaanställda gör sin röst hörd i demokratin Sverige, för det skulle ju kunna vara en "ärvd, även om inte påtvingad, post"??? Kungahuset ärvs, Viktoria blir en utmärkt monark. Sverige har många viktigare demokratiska problem, som inte får samma utrymme i media.

Olivia Wikström: Vad tänker ni andra om det här?

17:02, 5 June 2016

PIA: Jag tycker att vi ska ha en folkomröstning om monarki eller inte.

17:02, 5 June 2016

Erik: Hej! Hoppas att någon av mina frågor tas upp. 1. Jag undrar varför Herman Lindqvist först säger att det inte finns något bra alternativ till monarki (ska vi ha president) etc och att det kommer ta lång tid att bestämma etc. för att därefter utgå ifrån att det blir en president och att det blir dyrt? De flesta republikaner bryr sig inte om hur monarkin ersätts, talmannen kan ta över vissa uppgifter och andra uppgifter som att klippa band kan man säkert hitta någon vd eller liknande som kan göra. 2. Många säger att kungahuset genererar pengar men en avhandling visar på att det inte går att visa. http://www.liberaldebatt.se/2014/02/en-kungligt-bra-ide/ 3. Det talas om att det skulle bli så dyrt att ta hand om alla slott och att kungen betalar detta med sig apanage. För det första ska vi inte glömma var apanaget kommer ifrån. För det andra går det endast till inre underhåll. Det yttre står statens fastighetsverk för. Det skulle med andra ord bara bli billigare utan inre lyxrenovering. I övrigt vet vi inte hur det ser ut då vi knappt har någon insyn i hur kungahuset använder sitt apanage. Denna brist på insyn kan inte användas som argument mot republik genom att man tar för givet att det blir dyrare med en annan lösning. Det är inte hederlig debatteknik från monarkisterna. Dessutom kostar kungahuset mer än själva apanaget. Inför Vicoria och Daniels bröllop tvättas kyrkbänkarna med tops. Vem betalade för detta? 4. Varför är Victorias syskons barn prinsar och prinsessor? Deras hertigtitlar får väl ses som en gåva av morfar/farfar. Varför ska denna gåva leda till skattebetalares ytterligare gåvor i form av hästar och parker? Trevlig söndag! Republikanen Erik

17:04, 5 June 2016

hanne: Det vore önskvärt att SR använde sig av programledare som kan förhålla sig objektiv och fördela ordet någorlunda rättvist mellan de båda lägren.

Olivia Wikström: Vi försöker att få in så många olika röster som möjligt i P1 Debatt. Många vill säga sitt och då är programledaren roll att fördela ordet så gott det går. Du är välkommen att själv skriva här på chatten om det är något du tycker vi glömmer att ta upp!

17:07, 5 June 2016

Håkan Mattsson : Var Sverige mer demokratiskt före Gustav Wasa när vi i Sverige valde våra regenter?

17:07, 5 June 2016

Lennart från Halland: Javisst. När kriget är i full gång gör säkert P1 ett debattprogram om varför Sverige ligger krossat under USA och NATO soldaters stövlar mot ryska trupper om det då finns en radio kvar.

Olivia Wikström: Som sagt, det är många ämnen som är värda att diskuteras. Men just i dag handlar det om kungahuset och det är det vi diskuterar här i kommentarsfältet. Har du några fler synpunkter på ämnesval är du välkommen att mejla p1debatt@sverigesradio.se

17:09, 5 June 2016

Helena: Olivia o Alexandra!Förstår ni inte risken för demokratin om uppdraget som politiker eller journalist (tredje statsmakten) delvis går i arv?? Inom media helt utanför demokratiska val.... Viktigt att alltid ställa samma frågor till sin egen verklighet som man ställer till andras...... Kanske ev i annat program eller inom professionen?

Olivia Wikström: Det är en spännande fråga och tankeställning. Tyvärr lyckades jag kanske inte förmedla din kommentar helt rättvist i radion, ber om ursäkt för det. Men fortsätt gärna att diskutera här!

17:11, 5 June 2016

hanne starck: Man blir sjuk av att Det talas bara om kostnader. Vad ett kungahus genererar genom PR-resor för Sveriges räkning.

17:12, 5 June 2016

Otacksamma Föräldern: Det KAN finnas andra associationer skriver Olivia. Det tar inte bort det faktum att ämbetet och namnen ÄRVS. Kungens morbror är en stupad nazist. Kungen var för liten för att kunna välja när det begav sig. När vi skriver 2016 borde väl lillprinsens föräldrar vara moderna nog att ge honom egna namn när släktnamnen har sådant bagage. Låt Herman eller någon annan säga vad de tycker och associerar till. Det här är antagligen den sista chansen att tala om detta ämne. Men det är väl känsligt att såra hovet när tittarna/lyssnarna skall flockas under direktsända dop och bröllop.

Olivia Wikström: Jag ville bara förtydliga att eftersom varken Carl Philip eller Sofia är här och kan försvara sitt namnval, så vi vet inte varför de valde det. Jag ska se om vi får tillfälle att flika in din fråga i radion. Tills dess får vi diskutera här! Vad tycker ni andra i den här namnfrågan?

17:14, 5 June 2016

Anders: Re: Håkan Mattsson: Skapa inte en historisk halmgubbe. Det "vi" som fanns på Wasas tid var ju inte alla, utan bara storgodsägare o. dyl., och även andra maktstrukturer var annorlunda, så det går nog inte att söka paralleller i den tidsperioden.

17:16, 5 June 2016

P1Debatt: @roberthannah_ i #p1debatt skulle hellre vilja säga till alla barn: "Du kan bli statschef i Sverige!"

17:21, 5 June 2016

Otacksamma Föräldern: När/hur skall Carl Philip och Olivia få frågan och avkrävas ett svar? Ett barn rår aldrig för vilken familj det föds in i. Att tala om att kungens yttrandefrihet är beskuren är en underdrift. Familjens barn har inte ens religionsfrihet. Vad skulle hända om någon av dem ville gifta sig med en troende muslim?

Olivia Wikström: Tyvärr kan vi inte fråga dem just nu i det här forumet i alla fall.

17:22, 5 June 2016

Hans: De ska till Bhutan snart. Kanske vore bra för Carl-Gustav att läsa på vad som står i deras författning: "Kungen måste enligt lag abdikera vid 65 års ålder och kan även röstas bort av parlamentet om ett misstroendevotum samlar minst 2/3 majoritet i kammaren åtföljt av en folkomröstning"

Olivia Wikström: Menar du att du tycker att det borde se ut på samma sätt i Sverige?

17:22, 5 June 2016

PIA: Jag undrar om ni som är för monarki tvingar era barn att välja yrke? Viktoria har aldrig haft något val att arbeta med vad hon vill.

17:24, 5 June 2016

Hans: Det vore en bra början på att få bort monarkin helt.

17:24, 5 June 2016

Olivia Wikström: Till er som delar länkar: eftersom jag inte hinner läsa igenom innehållet på websidorna nu, så kommer jag inte att släppa igenom dem i chatten. Men dela gärna på twitter under #p1debatt, eller skriv era argument direkt här i chatten.

17:26, 5 June 2016

Olivia Wikström: Håller ni med Robert Hannah?

17:27, 5 June 2016

Hans: Pia: Det står Victoria helt fritt att avsäga sig sin titel och bidra till demokratin i Sverige, men varför göra det när hon får allt serverat på silverfat och är försörjd på livstid.

17:27, 5 June 2016

Erik: Apropå Victoria och svensk design. Hon har flera miljoner i HM-aktier. När hon bär en HM-klänning blir det rubriker om det. Finns det något omoraliskt i det?

Olivia Wikström: Vad tänker ni andra om det?

17:29, 5 June 2016

Alltid demokrat: Kungahuset hör inte hemma i ett modernt demokratiskt samhälle. Det som i dag är kungens uppgifter och rollen som statschef borde i stället skötas av riksdagens talman i hens kapacitet av den främste företrädare för den samlade svenska folkviljan. Förändringen skulle dessutom ha det goda med sig att kungafamiljen äntligen blir helt myndigförklarad med samma rättigheter och skyldigheter som resten av sveriges befolkning.

17:32, 5 June 2016

PIA: Om vi ska prata människors lika värde. Prinsessornas förlossningar med egen personlig överläkare och barnmorska på plats. Vilken annan kvinna får detta i Sverige.

17:37, 5 June 2016

Olivia Wikström: Nu pratas det om hur kungahuset granskas här på Kulturhuset. Vad tycker ni, ska man granska kungahuset?

17:38, 5 June 2016

Olivia Wikström: Nu har vi gått över till webbsänding! Jag är kvar på chatten en stund till. Har ni några avslutande tankar eller frågor?

17:46, 5 June 2016

A: Länken till webbsändningen fungerar inte!

Olivia Wikström: Hm, det var ju inte så bra! Bollar över det till teknikerna.

17:50, 5 June 2016

Claes: Länken till webbsändning är trasig

Olivia Wikström: Har kollat med teknikerna, den borde funka nu. Kanske kan du prova i en annan webbläsare?

17:52, 5 June 2016

Håkan M: Vi kan väl ha kvar monarkin men VÄLJA regent (t.ex. Victoria eller Zlatan). Att välja regent är ju en äldre tradition än att tronen ärvs (före 1623 ) och den traditionen känns därför "finare" och faktiskt även mer demokratisk.

18:02, 5 June 2016

Olivia Wikström: Nu har det blivit dags att stänga chatten! Tråkigt att flera av er verkade ha problem att få i gång webbsändningen.

Det här var ju sista P1 Debatt, så nu säger jag hejdå från oss! Men fortsätt gärna diskutera i sociala medier. Tack för mig!

Olivia Wikström

18:06, 5 June 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".