Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Övning, talang och personligt mod

Publicerat lördag 1 november 2014 kl 12.53

Det är sista veckan i oktober och höstlov i stora delar av landet. Sveriges Radios Symfoniorkester vilar ut efter sin långa och fantastiskt framgångsrika turné ihop med chefsidirgenten Daniel Harding. Även för Radiokören, som förra lördagen gjorde ett hyllat gästspel i Göteborgs Konserthus under ledning av sin chefsdirigent Peter Dijkstra, bjuder veckan på fria dagar.

Själv har jag ihop med maken dragit mig tillbaka till vårt fritidshus på norra Gotland, mina barndomstrakter. Umgänge med släkt och vänner varvas med trädgårdsarbete och diverse fix med huset. För min del också några timmars läsning framför brasan varje morgon.

Bland veckans litteratur finns en självbiografisk bok av en av vårt lands främsta idrottare. Jag läser om stora framgångar, men framförallt om det som krävts för att komma dithän. Likheterna med det professionella musiklivet är slående.

I vår quick fix-fixerade tid kan man lätt tro att är man bara begåvad och blir "upptäckt" så kommer resten av sig själv. Visst kan det hända, men jag törs påstå att det är ytterst sällsynt. Och även i de få fall sådant sker, måste förr eller senare en fördjupning till och då gäller enbart hårt arbete.

Jag har hört att man skiljer på linjär och exponentiell kunskapsutveckling. Om jag förstått det rätt innebär linjärt lärande att det är relativt lätt att ta sig in i ämnet från början och att kunskaperna sedan utvecklas efterhand som man övar sin förmåga. Exponentiellt lärande sker i ämnen där nybörjartiden kan upplevas som närmast oöverstiglig, men där kunskapen utvecklas i stora kliv sedan man har uppnått en viss nivå.

För musik gäller båda. Att lära sig spela ett musikinstrument eller att skola sin röst kräver uthålligt arbete under lång tid. Det kan ta många år innan det ens låter hyfsat bra, men sedan kan utvecklingen sätta riktig fart och då man uppnått professionell skicklighet kan färdigheten ökas med förhållandevis enkla medel. Om än med fortsatt hårt arbete förstås, sångare och musiker måste öva hela livet. Färdighet är färskvara.

Själva musicerandet utvecklas linjärt. Alla kan ganska snabbt lära sig att uttrycka sina känslor med musik, men för en fördjupning krävs utveckling över tid. Även om såväl musikkunskapen som den mänskliga mognaden kan påskyndas behöver vi göra personliga erfarenheter för att blomstra. Men inte heller detta sker av sig självt. Systematik och uthållighet fordras också på detta område.

Det sägs att tio tusen timmars övning är vad som krävs av den som vill uppnå professionell nivå. Men det räcker inte med det. Även om talang inte ensamt gör framgång, måste den finnas där. Dessutom behöver man ha styrka att göra stora uppoffringar.

För den idrottare vars bok jag just har läst innebar det att uthärda fysiska kränkningar, men det kan lika gärna handla om att ta existensiella risker. Som att gå helt sin egen väg och ställa sig utanför traditionella gemenskaper eller att blotta sig så genom musiken att man tycker sig stå helt naken inför världen - och att i allt man gör riskera att utsättas för omvärldens kritik.

När man lyssnar till så framstående ensembler som Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester är det lätt att ta deras skicklighet och konstnärliga uttrycksförmåga för given. Vi har ju inom musiklivet inte samma tradition som idrottsvärlden att tala om vilka prestationer som krävs av artisterna och hur mycket arbete som ligger bakom. Kanske för att vi är rädda att magin då ska gå förlorad.

För mig som har förmånen att följa våra musiker och sångare på nära håll är det tvärtom. Konsertupplevelsen blir än mer magisk i ljuset av deras personliga mod och stora ansträngningar.

Helena Wessman, den 1 november 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".