Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Berwaldhallen, ensemblerna och kopplingen till radion

Publicerat fredag 21 november 2014 kl 15.16

Det som gör mitt uppdrag som konserthuschef för Berwaldhallen extra spännande är verksamhetens många dimensioner. Vi ska driva konserthus, matcha fram två internationella toppensembler - och göra radio. Utmaningarna är många och möjligheterna oändliga.

Två dagar ihop med Sveriges Radios chefer var veckans inspirationsinjektion när det gäller radiodelen av mitt uppdrag. Ett par gånger per termin samlas vi kring VD Cilla Benkö för att dela erfarenheter och blicka framåt.

Tema denna gång var 2015 års utvecklingsprojekt med Sveriges Radios samhällsansvar och våra trippla plattformar som röd tråd. Målet är att vi ska bedriva publicistisk verksamhet till lika delar genom utsändningar, på webben och i sociala medier. Det ställer nya krav på såväl det journalistiska arbetet, som på våra processer och den tekniska utrustningen.

Kunskapsbredden och kreativiteten hos mina chefskollegor imponerar och manar till eftertanke. På vilket sätt kan Berwaldhallens verksamhet med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester bidra till detta framtidsbygge? Hur gör vi radiodimensionen till ett mervärde för publiken som kommer till våra konserter? Vilken nytta kan vi dra av radiotillhörigheten i den internationella profileringen av våra ensembler?

Jag menar inte att detta är nytt. Redan idag sänds i stort sett alla konserter med våra ensembler i radio - jag hoppas att alla läsare har noterat att vi hörs i P2 Live varje fredagskväll - och vidaresändningarna  genom det europeiska radionätverket EBU stärker vår internationella närvaro.

I konsertsalen har radiopresentationerna länge varit ett uppskattat inslag och numera kan publiken delta i utsändningen vid den programledarpult som finns i foajén.  Och med Interplay-satsningen bidrar vi på ett nytt sätt till Sveriges Radios kunskapsförmedling.

Likväl behöver vi tänka framåt. Närmast handlar det om en radioanpassning av Interplays fortsättning nästa spelår. Vi planerar också konkret för en utökad barn- och ungdomsverksamhet och funderar på hur vi kan göra ensemblerna till en angelägenhet också för P1, P3 och P4.

Mycket ännu otänkt, så en viktig uppgift för mig är att själv samtala med och att ordna möten mellan kreativa kollegor i Berwaldhallen och andra delar av Sveriges Radio.

När det gäller samtal har jag denna vecka fokuserat på Berwaldhallens ledningsgrupp, vars medlemmar jag har mött enskilt vid två tillfällen. Dels för allmän avstämning, dels i medarbetarsamtal.

I ledningsgruppen ingår sex chefer vilka rapporterar direkt till mig: Arne Lundmark, Hanns Rodell och Gerd Björnung, som är programchefer för respektive kör, orkester och evenemang samt Katarina Netsman, administrativ chef, Birgit Lundmark, kör- och orkesterchef och Karin Adolfsson, sälj- och marknadschef.

Ledningsgruppen samlas varje vecka. Enskilt träffar jag dem ungefär varannan. Dialogen med cheferna är helt avgörande för mina möjligheter att lyckas i mitt uppdrag. Både för deras djupa kunnande och för deras erfarenhet och idérikedom.

Samma behov fyller den fackliga samverkan och våra olika rådgivande organ där musiker, sångare och administratörer ingår. Precis lika mycket som det handlar om medarbetarnas möjlighet att påverka, bidrar dessa konstellationer till verksamhetens utveckling.

Att samtala med alla dessa människor är roligt och nyttigt också på ett personligt plan. Jag lär mig massor.

Veckans produktion är Giuseppe Verdis storslagna Requiem under ledning av Daniel Harding. Orkesterpartiet framförs givetvis av Sveriges Radios Symfoniorkester och för körsången svarar Radiokören och Eric Ericssons Kammarkör. Solister är Erica Sunnergårdh, sopran, Anna Larsson, alt, Alexey Dolgov, tenor och Mikhail Petrenko, bas.

Framförandet är efterlängtat. Vi har sålt varenda plats till de två konserterna. Till lycka för alla de som har fått vända i biljettkassan och för de som bor på andra platser i landet sänds kvällens konsert i P2 - förstås. Sändningen startar kl 19.03, konserten börjar kl 19.30. Väl bekomme!

Helena Wessman, den 21 november 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".