Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Dansande korister och solist ur orkestern

Publicerat fredag 5 december 2014 kl 14.39

Kanske har det med jordens lutning att göra, att dagarna rinner undan allt snabbare så här före jul. Efter förra fredagens sprudlande framförande av Haydns oratorium Skapelsen hann jag knappt landa hemma i soffan innan helgen var slut. Och nästan direkt efter att den nya veckan inletts blev det fredag igen.  

Veckans orkesterproduktion leds av Edward Gardner, en ung engelsman som sedan flera år är chefsdirigent för Engelska Nationaloperan, London Coliseum och som under 2015 tar över ledningen av Bergens Filharmoniska Orkester.  

Solist vid konserterna ikväll och imorgon lördag är vår egen Emmanuel Laville, försteoboist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Han ska spela Richards Strauss Oboekonsert. Övriga verk är Laterna Magica av Kaija Saariaho samt Daphnes et Cloë svit nr 2 av Maurice Ravel.

Jag lyssnade till repetitionen en kort stund igår och blev som alltid tagen av allvaret och kraften i orkesterns musicerande. Sveriges Radios Symfoniorkester är verkligen en fantastisk ensemble. 

En strålande grupp är också Radiokören, som ägnat veckan åt Trettondagskonserternas program. På schemat har stått både vanliga repetitioner - och lektioner i dans. Fandango närmare bestämt. Några ur kören kommer att svänga loss ordentligt då det beger sig den 9 och 10 januari. 

I onsdags tog det sedan länge planerade samarbetet mellan Radiokören och El Sistema Stockholm konkret form. Under några timmar sjöng, talade och lekte våra sångare med körsjungande barn i Husby. Jag lyssnade till den glädjefyllda redovisningen tillsammans med barnens mycket stolta föräldrar. Musik förenar människor på ett enastående sätt. 

El Sistema är en modell för orkester- och körundervisning vars ursprung finns i Venezuela där José Antonio Abreu startade den första El Sistema-skolan 1975. Idén är att stärka gemenskapen och barnens självkänsla och identitet genom samfällt musicerande. 

Skillnaden mot vanlig kulturskoleverksamhet är just detta fokus på "empowerment" och att undervisningen huvudsakligen bedrivs i grupp. Andra skillnader är mängden undervisning (barnen träffas tre gånger i veckan) och att barnens familjer involveras genom veckovisa träffar där barn och vuxna musicerar och umgås. Samt att undervisningen görs tillgänglig i områden där väldigt få barn annars skulle komma i kontakt med kulturskolans verksamhet. 

Inom El Sistema används främst klassisk musik, även om man också jobbar med folkmusik och eget skapande. I symfoniorkester och kör ska många stämmor göra sig gällande samtidigt och för att klara av det som står i noterna krävs disciplinerad övning. Genom orkesterspel och körsång stärks också barnens lyssningsförmåga och koncentration. 

Men, undrar kulturkramaren, är inte detta en renodlat instrumentellt syn på musiken. Vad hände med "konsten för konstens skull"?  

Jag menar att El Sistema och annan musikundervisning fångar in båda perspektiven. I sin praktiska tillämpning handlar undervisningen främst om att utveckla barnens förmåga och glädje i att uttrycka sig med musik. 

Den första svenska El Sistema-skolan startades i Göteborg 2010 i samarbete mellan Angereds kulturskola och Göteborgs Symfoniker. Berwaldhallens partner är El Sistema Stockholm som varit igång i lite mer än ett år. Deltagare är 900 barn och deras familjer i Bredäng, Kista, Husby, Skärholmen och Tensta.  

I förra veckans blogg missade jag att nämna vänföreningens stipendieutdelning. Vänföreningen har som ändamål att stödja Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Det gör man bland annat genom uppmuntran till våra musiker och sångare. 

Årets stipendiater är Jan Dahlqvist, kontrabas, Eva Jonsson, violin, Marika Scheele, sopran samt Roland Kress, violin. Grattis till en välförtjänt utmärkelse! 

Helena Wessman, den 5 december 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".