Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Alltid direkt i Sveriges Radio P2

Publicerat fredag 12 december 2014 kl 19.08

December är tid att slutföra och summera. Tempot drivs upp av allt vi vill hinna med. För min del har näst sista veckan före ledigheten varit fylld till brädden av styrelsemöten, enskilda samtal och strategidiskussioner. Kvällens konsert ger ett välkommet tillfälle att gå in i musiken och hinna ikapp mig själv.

Det är sent fredag eftermiddag och snart konsert i Berwaldhallen. Sveriges Radios Symfoniorkester spelar med den portugisiska dirigenten Joana Carneiro och den amerikanske pianosolisten Conrad Tao. Båda har varit här förut och återseendet är kärt. 

Programmet inleds med ett svenskt samtidsverk, Angelus av Victoria Borisovas-Ollas. Därefter följer Peter Tjajkovskijs Romeo och Julia-svit innan Conrad Tao äntrar scenen för att framföra Sergej Rachmaninovs Rapsodi på ett tema av Paganini. Som vanligt sänds konserten direkt i Sveriges Radio P2 med repris den 17 december kl 10.30. 

Jag kommer att sitta i salen och tycker att det är mäktigt att få dela min upplevelse både med mina bänkgrannar och cirka 80.000 lyssnare runt om i landet. Tack för det public service och P2 Live! 

Veckan har som sagt varit hektisk med möten i långa rader. Tre av de styrelser i vilka jag ingår har avslutat årets verksamhet med ett sista sammanträde och en gemensam måltid. Mina externa styrelseuppdrag är Svensk Scenkonst, Bergens Filharmoniska Orkester, Kungliga Musikhögskolan samt Stiftelsen El Sistema. Att vara med är hedrande och lärorikt och även om det medför en del extraarbete tillför det så mycket i min vardag att det är värt varje timme. 

Svensk Scenkonst är bransch- och arbetsgivarorganisation för drygt hundra musik-, teater- och dansinstitutioner. Den viktigaste frågan just nu är det nya system för pension och omställning som förhandlas fram ihop med de fackliga motparterna SYMF och Teaterförbundet. Pensionsfrågan har varit en följetong i nästan tjugo år, då nuvarande system är oförutsägbart och mycket dyrt för arbetsgivarna. Det nya systemet ska bli modernare, mer förutsägbart och mer rättvist för hela branschen. 

Bergens Filharmoniska Orkester är en av världens äldsta symfoniorkestrar, bildad redan 1765 av bergensiska borgare. Man förbereder som bäst sitt 250-årsjubileum vilket kommer att firas under arton månader med start nu i januari. Hisnande historiska fakta är att orkestern spelade Beethovens femte symfoni redan några år efter uruppförandet och att Edvard Grieg var orkesterns chefsdirigent i slutet av 1800-talet. 

Kungliga Musikhögskolan i Stockholm är det lärosäte vid vilket många av Berwaldhallens musiker och sångare har fått sin utbildning. Så även jag. Jag var student i trombonespel 1980-1986. Som ledamot i styrelsen får jag bland annat medverka till etableringen av ett nytt campus med invigning 2016 och en process för att utveckla undervisningen. Siktet är inställt på att bli världens modernaste musikhögskola. 

Stiftelsen El Sistema verkar för El Sistema-undervisningens spridning i Sverige. El Sistema använder musiken som redskap för mänsklig och social utveckling. Idén är att stärka barnens självkänsla och identitet genom samfällt musicerande. El Sistema-skolor finns över hela landet, bland annat i Stockholm där Berwaldhallen är en partner. 

Vad mer att berätta? Radiokören har repeterat inför julproduktionen med Tommy Körberg nästa vecka och i tisdags föll äntligen täckelsen av Törnerska villan där vi har våra kontor. Fasadrenoveringen har pågått hela hösten och har i perioder varit en plåga både för oss inne i huset och för hantverkarna ute i det kalla gråvädret. När vi nu ser resultatet kan vi ändå inte vara annat än tacksamma. Vårt gamla hus är en riktig pärla! 

Trevlig helg! 

Helena Wessman, den 12 december 2014 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".