Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Ett perfekt avslut

Publicerat fredag 19 december 2014 kl 11.32

Det finns stunder då Den stora ömheten kommer över mig. Stunder av intensiv närvaro då jag fylls av högaktning och beundran inför de människor jag har omkring mig. En sådan stund var igår, då jag var på konsert i Berwaldhallen.

I den organisation jag är satt att leda arbetar ungefär 160 personer; färgstarka individer som förenas av sin passion för musiken och de upplevelser vi erbjuder vår publik. När vi går på konsert njuter vi frukterna av deras kompetens och engagemang. 

Då jag satt i Berwaldhallen igår och allt var näst intill perfekt - fulländat kan vi aldrig tycka att det är, då skulle vi tappa kraft - tänkte jag på hur mycket som krävs för att det ska fungera.  

Att samordna sig med andra är svårt. Det gäller våra sångare och musiker som varje dag ska utveckla ett samspel på mikrosekundnivå. Det gäller alla administratörer och tekniker som bereder musikens väg från podiet till publiken.  

Vi lyckas inte alltid. Ibland går det rent av illa och att vi då hamnar i frustration och konflikt är naturligt. Vi är ju inte mer än människor. Det rörande är att vi fortsätter att försöka. Att vi för det gemensammas bästa tar nya tag och kommer samman. 

Det är inför denna vår strävan min ömhet väcks. Ömhet inför mina kollegor som i ett stort tillsammans skapar våra musikupplevelser. Ömhet inför alla oss som söker samordning. 

För om man ser sig om i världen verkar det ligga mänskligheten närmare att göra ont än att odla gemenskap. Kriget i Syrien, skolmassakern i Pakistan, gisslandramat i Sydney. Spottloskan i tiggarens ansikte, näven som träffar barnet.  

I sina julreflektioner uppehåller sig Tommy Körberg kring människans svarta sidor. Tillsammans med Radiokören, Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigenten Hans Ek bjöd han igår på en ovanligt allvarsam julkonsert. Stämningen var tät och Den stora ömheten kom över mig. 

Ett perfekt avslut på min första termin som chef för Berwaldhallen. Tack, alla kollegor för ert fina samarbete! Det är en ynnest att få dela er vardag. Tack, mina chefer Anna-Karin Larsson, Björn Löfdahl och Cilla Benkö för att ni ger verksamheten goda förutsättningar! Tack, kära publik för att ni fyller vårt hus med glädje! 

Bloggen gör nu uppehåll till den 9 januari. God Jul!

Helena Wessman, den 19 december 2014. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".