Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Vårt gemensamma ansvar att värna det fria ordet

Publicerat fredag 9 januari 2015 kl 18.28

Med ett nytt år följer nya ansatser. Administrationen fyller kontorsvillan med frisk energi och inne i Berwaldhallen förbereder Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester årets Trettondagskonsert. Två framföranden ska det bli, samt direktsändningar både i Sveriges Radio P2 och SVT.

Medverkande utöver våra ensembler är barn från Adolf Fredriks musikklasser, sopranerna Charlotta Larsson och Karolina Andersson, mezzosopranen Katarina Gitas, Jonas Degerfeldt, tenor, Ola Eliasson, baryton samt Nils Gustén, bas. Patrik Ringborg dirigerar och Petra Mede är presentatör.  

På det nya årets att göra-lista står för min del en rad upplivande processer. Frågor att dryfta med kollegorna i Berwaldhallen är organisation och arbetsflöden, verksamhetens långsiktiga utveckling konstnärligt och innehållsmässigt samt förstås ekonomi och fastighet. Vi ska också prata om hur vi kan stärka våra band till övriga delar av Sveriges Radio och vilka externa samarbeten vi vill satsa på. 

Jag tar mig an uppgifterna med djupt känd glädje. Jag får ju arbeta med två ensembler av internationell toppklass och med hängivna och kompetenta medarbetare i alla stödfunktioner. Att det sker inom Sveriges Radios hägn gör mitt uppdrag extra förmånligt.   

Sveriges Radio har en lång tradition av oberoende och trovärdighet, vilket särskilt i vår oroliga tid är angeläget att värna. Vi vill vara landets viktigaste mediaföretag och landets ledande kulturskapare och har som ambition att sätta agendan för det offentliga samtalet. 

Ambitionen omfattar förstås också verksamheten i Berwaldhallen. Högsta konstnärliga kvalitet ska råda och vi strävar efter att sätta in musikupplevelserna i ett större sammanhang. 

Ett exempel på detta är Interplay, där vetenskapsmän och konstnärer talar om musikens koppling till sina respektive discipliner. 

Tema för årets första Interplay är brott mot mänskligheten. Den 14 januari ger vi musikföreställningen A Song of Good and Evil av människorättsadvokaten Philippe Sands i regi av teater- och operaregissören Nina Brazier.  

A Song of Good and Evil är en reflektion över yttrandefrihet och människovärde. Med anledning av terrordådet i Paris och dess tragiska efterspel tillägnar vi föreställningen satirtidningen Charlie Hebdo. 

Philippe Sands kommer också att delta i samtal med journalisten och författaren Göran Rosenberg. Det sker efter konserten med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören, solister och chefsdirigent Daniel Harding den 15 januari. På konsertprogrammet står musik av Bach och Zimmerman. 

Det fria ordets utsatthet visades också i den nyligen avvärjda neddragningen av det statliga anslaget till kulturtidskrifter. Dessvärre flyttades besparingen över på den regionala kulturverksamheten med hänvisning till att området omsätter flera miljarder och att en minskning om 15 miljoner inte skulle göra så stor skada.  

Jag tar mig friheten att påminna om att inte heller den regionala kulturen har några marginaler. Landets kulturinstitutioner brottas alla med den urholkning av ekonomin som följer av att anslagsuppräkningarna regelmässigt är mindre än ökningen av lönekostnaden.  

Till exempel en symfoniorkester eller kör låter sig inte rationaliseras. Vi behöver de musiker och sångare vi har och stödbehovet runt ensemblerna är konstant. Vill man se en utveckling av verksamheterna behövs snarare kontinuerliga ramökningar.  

Det är djupt beklagligt att besparingar alls görs på kulturområdet, för kulturen är också en del av det fria ordet. Konstnärliga upplevelser väcker tankar och känslor. De ger perspektiv på livet och ger tillfälle till reflektion och är därmed fundamentala för den fria tanken och i förlängningen det fria ordet. Att i alla sammanhang värna detta är vårt gemensamma ansvar. 

Helena Wessman, den 9 januari 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".