Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

Sången är människans urkraft

Publicerat fredag 23 januari 2015 kl 19.12

Solsken. Efter några riktigt griniga dagar med snö på tvären visar Stockholm sin bästa sida. I Berwaldhallen samlas snart ett tusental åhörare för att tillsammans med 80.000 radiolyssnare avnjuta en konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester och Esa-Pekka Salonen. I Radiohusets Studio 2 repeterar Radiokören med Peter Dijkstra och i Törnerska villan har administrationen börjat varva ned. Alldeles för snabbt har det åter blivit fredag.

Det har gått en tid sedan Esa-Pekka Salonen senast hade möjlighet att leda Sveriges Radios Symfoniorkester. Desto större var återseendets glädje då han anlände för den första repetitionen i tisdags. På programmet står färgsprakande musik av Maurice Ravel, Gåsmors sagor och Barnet och spökerierna.  

Under elva år, 1984-1995, var Esa-Pekka Salonen chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester och 2003 grundade han Östersjöfestivalen tillsammans med den ryske dirigenten Valery Gergiev och min företrädare Michel Tydén. Parallellt med dirigentkarriären är han verksam som tonsättare och tidigare i veckan kungjordes att han utsetts till hustonsättare för New Yorkfilharmonikerna kommande tre år. 

Den produktion Salonen leder denna vecka är omfattande med åtta sångsolister, en kammarkör och en ungdomskör jämte den omfångsrika orkestern. Det kräver sin dirigent, men också skickliga medarbetare bakom scenen. Jag är imponerad över hur smidigt arbetet löper trots produktionens stora omfång. 

Veckans uppgift för Radiokören och Peter Dijkstra är programmet till nästa veckas jubileumskonsert. Radiokören (liksom Sveriges Radio) fyller 90 år och det firar vi hela 2015. Lördagen den 31 januari kl 15.00 inleder vi firandet med en konsert i Engelbrektskyrkan. På programmet står musik av Penderecki, Lidholm och Schnittke.   

Om Peter Dijkstra kan jag berätta att han utsågs till Radiokörens chefsdirigent 2007 och att han ganska nyligen förlängde kontraktet till 2018. Också Bayerska radions kör har förmånen att ha honom som chefsdirigent och i höst tar hans sig an även Nederländska Kammarkören. Peter Dijkstra var den förste att vinna Eric Ericson Award 2003. 

Jag vill puffa lite extra för Radiokörens konsert nästa lördag. Att höra dem a capella är en mycket stark upplevelse. Delvis för den väldiga energi de 32 sångarna kan utveckla, men framförallt för det glasklara uttrycket. Någon har sagt att sången är människans urkraft och jag är böjd att hålla med. 

Tiden löper och jag ska strax gå över till Berwaldhallen för att höra Sveriges Radios Symfoniorkester, också den en ensemble som tar andan ur en.  Det är verkligen lyxigt att få arbeta med dem båda. 

En händelserik vecka lider mot sitt slut. Jag har haft kontakt med många människor i de mest skilda frågor och har tampats med en och annan besvärlighet. Men på det hela taget har det varit fantastiskt. 

Helena Wessman, den 23 januari 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".