Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konserthuschef Helena Wessman bloggar om sitt arbete med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören...

En ynnest att vara konserthuschef

Publicerat fredag 30 januari 2015 kl 17.40

Vissa veckor är mer fullmatade än andra. Efter fem intensiva arbetsdagar ser jag fram emot den sjätte, då Radiokören inleder sitt 90-årsfirande. Det är i sanning en ynnest att få vara konserthuschef.

Jag började min vecka med en heldag ihop med administrationen. Ledningsgruppen har under hösten diskuterat hur vi bäst organiserar arbetet och nu var det dags att låta kollegorna pröva våra tankar. Samtal i mindre grupper varvades med gemensamma diskussioner och många kloka synpunkter fördes fram. 

Vi talade också en del om vårt uppdrag och vad som utmärker just vår verksamhet: Programproduktionen, att vi hörs i hela landet flera gånger varje vecka, den internationella spridningen genom ensemblernas turnéer och EBU-sändningarna, vårt  folkbildningsuppdrag och - kanske främst - att vi är en del av public service och därmed landets enda offentliga  musikinstitution vars finansiering inte är föremål för årligen återkommande politiska överväganden.  

Tisdagen tillbringade jag ihop med Sveriges Radios Symfoniorkester. Först i ett möte med orkesterns stämledare, vilka träffas ett par gånger om året för att dryfta gemensamma frågor. De har då också möjlighet att skicka vidare synpunkter till ledningen och jag fick med mig ett gäng frågor att bearbeta. 

Efter stämledarmötet samlades hela orkestern med våra producenter och ljudtekniker för en workshop kring förstärkt ljud. Vi ville i lugn och ro testa olika inställningar för att om möjligt tillgodose både publikens, radiolyssnarnas och musikernas behov. En kinkig ekvation. Lagom volym i salen blir ofta för starkt på scenen, medan det som är behagligt på scenen kan bli grumligt i radio. Under testerna leddes orkestern, den inhyrda kompgruppen och sångsolisten omväxlande av Hans Ek och Anders Berglund.  

I onsdags deltog jag i årets första stora chefssamling under ledning av Sveriges Radios VD Cilla Benkö. På programmet stod en räcka föredrag och samtal kring vår publik och våra möjlighet att nå de som inte lyssnar. Konkurrensen är hård och utmaningarna många. Ska vi nå ungdomarna måste vi tänka om helt. Inte minst gällande vilka tekniska lösningar vi ska erbjuda, men förstås också när det gäller själva journalistiken och hur vi presenterar vårt programutbud. Mycket klokt blev sagt och jag gick därifrån fylld av tankar på vad det betyder för Berwaldhallens verksamhet och ensemblernas möjlighet att nå ut. 

Gårdagen bjöd på en räcka möten och två ovanliga musikupplevelser. Under eftermiddagen höll Radiokören och chefsdirigent Peter Dijkstra en öppen repetition i en utställning av Håkan Rehnström på Moderna museet. Mitt bland tavlorna satt sångarna med publiken tätt intill eller strosande runt i salen.  

På kvällen bjöd vi på musikteater i Berwaldhallen. Skådespelaren Ben Crystal och hans far lingvisten David Crystal satte upp Shakespeares Perikles. David Crystal forskar på uttal i engelska språket och hade här klätt Shakespeares ord i renässansdräkt. Som han påpekade, ett uttal som ligger närmare de engelska accenter som finns världen över än det språk som idag talas i England. 

Interfolierat i pjäsen framfördes musik av Vivaldi i en omtolkning av den samtida tonsättaren Max Richter. Sålunda ett möte mellan tidstroget uttal i en renässanspjäs i samspel med moderniserad barockmusik. Det hela framfördes rasande skickligt av skådespelare ur Shakespeareensemblen samt violinsolisten Daniel Hope och Trondheimsolisterna. Resultatet blev en mycket gripande föreställning. 

Min fredag inleddes med ett samtal om chefs- och ledarskap ihop med deltagare i SHUL:s rektorsutbildning. SHUL utläses Sveriges Universitets- och Högskoleförbund.  Även i detta sammanhang fick jag med mig mycken klokskap som kommer att vara till nytta både i yrket och privat. 

Nu är det fredag eftermiddag. Efter ett givande ledningsmöte och uppvaktning av styresmannen för Nordiska Museet Christina Mattsson, som tidigare varit konserthuschef för Berwaldshallen och chef för Sveriges Radios P2, ska jag nu runda av kontorsgöromålen och skynda till en mottagning på Kungliga Musikhögskolan. 

Imorgon blir det konsert med Radiokören, den första i det 90-årsfirande som kommer att pågå hela 2015. Du kommer väl dit? Konserten startar kl 15.00. 

Trevlig helg! 

Helena Wessman, den 30 januari 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".